18.5 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- DeurneSmogalarm in groot deel van Noord-Brabant

Smogalarm in groot deel van Noord-Brabant

Er is een smogalarm afgekondigd voor bepaalde delen van de provincie Noord-Brabant. De regio Deurne zit nog net in een gebied waar de luchtkwaliteit slecht is maar nog niet zo slecht dat er een smogalarm geldt. Richting Tilburg en de Belgische grens is het smogalarm al wel van toepassing vanwege de hoge vorming van ozon in de lucht.

Het verschil tussen een smogwaarschuwing en smogalarm is dat bij het laatste iedereen last kan krijgen van de luchtverontreiniging, terwijl bij een waarschuwing het alleen geldt voor de mensen die gevoelig zijn voor slechte luchtkwaliteit.

Het RIVM adviseert mensen die klachten ondervinden het volgende bij een smogalarm:

  • Blijf binnen

Heb je snel last van je luchtwegen? Blijf tijdens een smogalarm zo veel mogelijk binnen. Moet je toch de straat op? Dan is het verstandig om drukke wegen te vermijden. Op deze kaart ontdek je welke wegen je het beste kunt vermijden.

  • Bewegen is gezond, maar nu even niet

Bewegen is gezond. De positieve effecten van bewegen zijn voor de meeste mensen veel groter dan de negatieve effecten van vieze lucht die je tijdens dat bewegen inademt. Het is daarom gezonder om te fietsen of wandelen dan op de bank te blijven zitten. Ook in de stad. Maar bij perioden van extra zware vervuiling, zoals wanneer er smog is, is het verstandig om lichamelijke inspanning en sporten tijdelijk te vermijden. Zeker als je gevoelig bent voor ademhalingsklachten.

  • Ventileer je huis aan de schonere kant

Zeker op warme dagen is het prettig om je huis te ventileren. Maar is dat wel gezond als buiten veel luchtvervuiling is? De GGD adviseert om vooral goed te blijven ventileren, ook als je aan een drukke weg woont. Hiermee kunnen vervuilende stoffen van binnenshuis worden afgevoerd. Gebruik zoveel mogelijk de ramen aan de schonere kant van je huis om te ventileren.

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig wind staat vanuit zuidoostelijke richting. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Vrijdag en zaterdag

Op vrijdag is er opnieuw kans op smog, maar concentraties zullen naar verwachting lager zijn. Er geldt vrijdag een smogwaarschuwing voor mensen die gevoelig zijn voor smog. In de loop van vrijdag neemt de kans op buien en onweer toe. Dit zorgt er voor dat de ozonconcentraties op zaterdag omlaag zullen gaan en waarschijnlijk onder de waarschuwingsdrempel zakken.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen