De zomervakantie betekent voor de meeste kinderen vooral veel (buiten) spelen. Waarom zou je gaan leren als je dat al het hele schooljaar gedaan hebt? Toch hebben 33 kinderen dat dinsdag ongemerkt gedaan tijdens de Lego-dag van de Deurnese bibliotheek.
Een kabelbaan, een reuze-insect, een breakdancer; met Lego kun je van alles maken. Dat weten alle kinderen (en volwassenen) wel, maar je bouwsels ook nog laten bewegen en oplichten op de manier zoals jij dat wilt, dat is voor veel deelnemers aan de workshops nieuw.
‘Dit hebben we thuis niet’
“Thuis hebben we technisch Lego, maar dat kunnen we niet zo laten bewegen”, zegt de zesjarige Pelle uit Asten. Hij doelt op het motortje in een wit kastje, ‘hub’ genoemd. Van daaruit worden de bewegingen van het speelgoed aangestuurd. De hub is verbonden met een tablet. Hierop kunnen kinderen onder andere programmeren hoe snel of langzaam hun creatie moet gaan.
De Deurnese Mirthe van negen heeft een kabelbaan gemaakt met een beetje hulp van papa en de biebmedewerker. De snelheid staat nu op vijftig procent van het maximum. “Ik wil hem sneller!”, roept ze enthousiast. Met een swipe op de iPad staat ‘ie op honderd. Glunderend kijkt ze hoe de twee poppetjes op en neer sjezen.
Leren programmeren
“Kinderen hebben heel snel door hoe iets werkt”, zegt de bibliotheek woordvoerder. “Hier kunnen ze op drie verschillende niveaus aan de slag, met duplo, essential of prime. We bieden alle kinderen – je hoeft geen lid te zijn – de kans om iets te leren over programmeren. Dat is een belangrijke vaardigheid die steeds meer nodig is in de maatschappij.”
Ruben uit Deurne heeft al vaker meegedaan aan een Lego workshop. De elfjarige kan al aardig uit de voeten met het hoogste niveau prime. Hij heeft een breakdancer gebouwd die allerlei moves kan maken. “Nu heb ik iets vets, met muziek erbij!”, roept hij. De eerste paar keer klinkt er nog geen geluid, maar hij laat zich niet ontmoedigen en stort zich op de oplossing.
Nog één testje
“Dat vind ik zo leuk hieraan”, zegt de oma van Pelle, Loet en Tijn een tafel verderop. “De kinderen worden uitgedaagd en ik zie dat ze er plezier in hebben.” Alle gezichtjes staan dan ook een beetje beteuterd als de biebmedewerker aankondigt dat ze moeten opruimen. Na de pauze gaat er weer een nieuw groepje van start.
“Nog één testje van twintig seconden”, zegt Tijn, terwijl de drie broertjes een wagentje over de vloer laten rijden. Het is overduidelijk; thuis willen ze ook zo’n Lego set. “Ik ga ervoor sparen”, zegt Pelle stellig voordat hij zijn bouwwerk afbreekt.
Foto’s: Harold van der Burgt