9 C
Deurne
zaterdag 27 april 2024
Home- DeurneSpelers uit 14 landen komen samen in Deurne voor groot internationaal cornhole-toernooi

Een groot internationaal toernooi met 128 spelers uit veertien verschillende landen is niet iets dat je snel verwacht in sporthal de Peelhorst in de St. Jozefparochie. Toch is dat precies wat er afgelopen zaterdag en zondag in Deurne gebeurde dankzij de cornhole-wedstrijden bij het ACL Dutch Open.

De sport die in de Verenigde Staten zo’n veertig jaar geleden ontstond, trok ook in Deurne veel Amerikaanse deelnemers die in Europa werken, maar ook kwamen er enkele spelers speciaal vanuit Amerika naar het toernooi in Deurne.

‘Iedereen kan het leren’
Het is dankzij Karel Sleegers en zijn neef Timo Sleegers dat de sport juist vanuit Deurne de rest van Nederland en zelfs Europa verovert. Karel richtte in 2018 de lokale cornhole-club de Zakkensmijters Walsberg (ZSW) en probeert sindsdien zoveel mogelijk mensen ook enthousiast te maken voor de sport: “Het is heel laagdrempelig. Iedereen kan het leren. Leeftijd of conditie spelen geen rol. Je moet alleen de worp hebben.” Karel en Timo gingen er vorig jaar vandoor met de hoofdprijs bij het eerste NK op Papendal, georganiseerd door de Nederlandse Cornhole Bond (NCHB).

Cornhole is een bordspel waarbij twee speelborden van 120 bij 60 centimeter tegenover elkaar geplaatst zijn met een tussenruimte van 8.23 meter. In de borden zit bovenaan een rond gat van 15 centimeter en de spelers gooien elke ronde met 4 kleine zakjes van 15×15 centimeter van het ene bord naar het andere bord. Elk zakje dat in het gat wordt gegooid levert drie punten op en elk zakje dat op het bord ligt is één punt waard. Het verschil na elke ronde wordt op een scorebord genoteerd en de speler die het eerst 21 of meer punten behaald, wint de wedstrijd.

70 speelborden
In de Deurnese sporthal stonden afgelopen weekend verspreid over een oppervlakte van vijftig bij dertig meter, 70 van deze speelborden opgesteld voor het ACL Dutch Open. Zaterdagochtend om 09.00 uur vond de eerste wedstrijd plaats van de single-partijen. Het A-toernooi werd gewonnen door Dennis Kötter uit Duitsland. Bij het B-toernooi werd een lokale cornhole-speler, Thomas Herman Hofstee eerste. Hij is ook lid van de plaatselijke club ZSW.

Verder op de dag vond het Blind Draw-toernooi plaats waarbij door middel van loting bepaald wordt wie je medespeler is. Deze wedstrijd werd uiteindelijk rond 23.50 uur gewonnen door de Duitser Günni Reitz en de Fransman Bruno Bocquier.

Happy Bag
Op zondag opnieuw een lange dag vol cornhole in sporthal de Peelhorst. Deze keer werden de ‘dubbels’ gespeeld. Dat toernooi werd na een bloedstollende finale gewonnen door Silke Bitz en Arno Simons uit Duitsland. Ook werd erop zondag het Happy Bag-toernooi gespeeld voor de leden van de Nederlandse Cornhole Bond. Winnaar bij deze wedstrijd werd Robert Wendler, ook een lid van ZSW Walsberg.

Karel Sleegers kijkt tevreden terug op het cornhole-weekend in Deurne: “Het ACL DUTCH OPEN was een groot succes voor de spelers van ZSW die wederom Nederland en met name Deurne, weer internationaal op de kaart hebben gezet. Het cornhole zal zeker na dit mooie weekend een opmars gaan maken in Nederland.”

Foto’s: Harold van der Burgt