13.8 C
Deurne
dinsdag 21 maart 2023
Home- DeurneSteeds meer actiegroepen en petitie tegen verwoesting van De Peel

Steeds meer actiegroepen en petitie tegen verwoesting van De Peel

Niet alleen omwonenden en de Dorpsraad van Helenaveen, maar ook actiegroepen als Help De Peel verzuipt, Het bos de klos en Werkgroep Behoud De Peel zijn zeer ongerust over de werkzaamheden die nu in de Deurnese Peel plaatsvinden. Eerder heeft Waterschap Aa en Maas al toegegeven dat er fouten zijn gemaakt en er twee zijvaarten zijn gedempt en kades aangelegd die niet in het plan staan.

In een poging verdere verwoesting van De Peel te voorkomen, zijn een aantal omwonenden een petitie gestart. “We hopen de minister van Landbouw te bewegen Staatsbosbeheer terug te fluiten. Mocht dat niet lukken, dan in elk geval meer zorgvuldigheid af te dwingen bij de herinrichting in het kader van Life+, een miljoenenproject dat de eventuele vorming van nieuw hoogveen laat prevaleren boven ons woon- en wandelgenot”, geven de bewoners aan.

Wegzakken in de blubber
De mensen die in het gebied wonen zijn bang dat er wateroverlast gaat komen die leidt tot muggenplagen en verzakkingen met schade aan huizen en wegen. Ook denken zij dat het beoogde doel van hoogveenherstel in het huidige klimaat misschien niet eens mogelijk is. Zeker met de opwarming van de aarde is die kans volgens hen nog kleiner. De groep bezorgden legt uit: “Alsof we elders natuur genoeg hebben, Griendtsveen en Helenaveen niet bestaan en de huizen er tussenin mogen wegzakken in de blubber. Deurne heeft zijn welvaart grotendeels aan de Peelwerkers te danken en zou dit verleden juist in ere moeten houden.”

Met de petitie willen de omwonenden bereiken dat verdere werkzaamheden voor dit project door Staatsbosbeheer met onmiddellijke ingang worden verboden en er alleen nog normaal onderhoudswerk mag worden gedaan en werk om de toegebrachte schade zo goed mogelijk te herstellen.

Tekenen van de petitie tegen de verdere verwoesting van De Peel kan via https://hoogveenherstel.petities.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen