6.2 C
Deurne
woensdag 17 april 2024
Home- DeurneSteeds meer afvaldumpingen in woonwijken Deurne; bewoners zijn het beu

Steeds meer afvaldumpingen in woonwijken Deurne; bewoners zijn het beu

In steeds meer Deurnese woonwijken zoals de Zeilberg maar ook in het centrum wordt afval gedumpt rond de tijdstippen dat de grijze of groene container worden geledigd of PMD-zakken worden opgehaald. Het gaat om restafval dat niet op deze manier mag worden aangeboden en daarom niet wordt meegenomen door afvalverwerker Blink. Hierdoor blijft het soms nog weken lang liggen op straat.

Op de hoek van de Mariastraat en Parallelweg is het elke twee weken raak wanneer de PMD-zakken worden ingezameld maar ook in minder mate in de week dat de grijze bak wordt geledigd. Die PMD-zakken zijn alleen bedoeld voor bijvoorbeeld plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Maar bij het afvalverzamelpunt in de Zeilberg worden voortdurend tientallen zakken gedumpt die vol zitten met andere soorten afval zoals luiers, etensresten, chemisch afval en klus- en verfspullen.

Raadsel
Wie het afval daar achterlaat is een raadsel voor de omwonenden. “Ik ga er niet vanuit dat het afkomstig is van mensen buiten de wijk want waarom zou je dan elke keer afval op dezelfde plek dumpen met een grote kans dat je een keer betrapt wordt”, zegt een bewoner van de Mariastraat in Deurne.

Flyers
Hij heeft al meerdere keren geklaagd bij de gemeente over het gedumpte afval. Omdat hij denkt dat het mogelijk van buurtbewoners afkomstig is die niet in de gaten hebben dat ze dit afval zo niet mogen aanbieden, heeft de gemeente in de wijk al een keer flyers verspreid met de regels hierover. Dat heeft niet geleid tot een oplossing; de zakken afval blijven gewoon elke week komen. “Die foldertjes zijn ook alleen in de Nederlandse taal en er wonen hier ook steeds meer mensen die van buitenlandse komaf zijn en die regels dus helemaal niet eens kunnen lezen”, vertelt de buurtbewoner. Omdat hij denkt dat buurtbewoners het afval achterlaten, heeft hij nu ook een brief naar Woningbouwvereniging Bergopwaarts gestuurd in de hoop dat zij iets kunnen betekenen bij het zoeken naar een oplossing.

Afvalverzamelpunt
Zijn buurvrouw in de Mariastraat heeft nog meer last van de gedumpte zakken omdat haar achtertuin grenst aan het stukje plantsoen dat als afvalverzamelpunt fungeert. Ook zij heeft haar beklag al meerder keren gedaan bij de gemeente: “Elke keer als er weer een stapel ligt, bel ik met de gemeente om het te melden. Soms wordt het vrij snel opgeruimd, net als laatst omdat ik had aangegeven dat het ging stormen en de zakken dan door de wijk zouden gaan rollen. Maar het komt ook vaak voor dat ze er twee weken liggen. Omdat er in de zakken ook etensafval zit, gaan vogels er in pikken of katten trekken ze open. Het afval valt er dan uit en verspreid zich verder door de straten. Zeker nu we richting de zomer gaan, houd ik mijn hart vast voor de dagen dat het straks 30 graden is en dat het afval naast mijn deur ligt te broeien en stinken.”

Huren
De vrouw heeft van de gemeente te horen gekregen dat ze het stuk plantsoen misschien wel kan huren en bij haar tuin kan trekken waardoor het dan minder aantrekkelijk zou zijn om op die plek afval te dumpen. “Ik denk niet dat het probleem dan ineens voorbij zal zijn en bovendien zou het wel raar zijn dat ik dan geld moet uitgeven om een probleem op te lossen dat ik niet heb veroorzaakt”, vertelt de bewoonster.

Camera’s
Omdat het afval consequent de avond voorafgaand aan de afvalophaaldag in de Zeilberg wordt gedumpt, hebben buurtbewoners overwogen om camera’s op te hangen om de identiteit van de dader te achterhalen. “Dat mag dus weer niet vanwege de privacywetgeving omdat het om openbare ruimte gaat en daar mag je geen camera’s op richten. We zouden misschien met een paar mensen kunnen gaan staan posten maar dat gaat wel erg ver en het is ook niet de taak van burgers om dit probleem op te lossen”, legt één van de buurtbewoners uit.

Buitengebied
Het aantal gevallen van gedumpt afval is in de afgelopen jaren enorm gestegen. Vooral in het buitengebied wordt regelmatig huisafval aangetroffen. Bij een dumping buiten de bebouwde kom loopt de dader vaak minder risico om gezien te worden en op heterdaad betrapt te worden.

Centrum
De laatste tijd worden de dumpingen in Deurne ook steeds vaker gezien in woonwijken. Deze vinden net als in de Mariastraat vrijwel altijd plaats precies voor de dag dat in die buurt afval wordt opgehaald door Blink. Ook in het centrum aan het Martinetplein en in de Raadhuisstraat worden met grote regelmaat zakken restafval gedumpt naast de vuilcontainer die uitsluitend bedoeld is voor bewoners van de appartementen in de straat.

Foto’s: Facebook Alex Zwanenberg/Marga van der Wallen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen