12.7 C
Deurne
zondag 1 oktober 2023
Home- DeurneStichting Taxus Taxi haalt weer snoeisel op voor chemotherapieën

Stichting Taxus Taxi haalt weer snoeisel op voor chemotherapieën

De jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel door Stichting Taxus Taxi gaat maandag 1 juni weer van start. Het snoeisel van deze haagplant wordt gebruikt voor de productie van Taxol, het basisbestandsdeel van de chemotherapie. “We zijn elk jaar weer blij dat zoveel mensen mee willen doen met het inzamelen”, vertelt Werner Toonen van Stichting Taxus Taxi.

Elk jaar opnieuw worden duizenden chemotherapieën gemaakt van het verzamelde taxussnoeisel. “Afgelopen jaar is er voor ruim 346.000 kilogram taxussnoeisel ingezameld, goed voor ruim 3.000 chemotherapieën”, benadrukt Toonen, die met Taxus Taxi het snoeisel gratis komt ophalen bij mensen. De inzamelingsactie keert sinds 2009 jaarlijks terug.

Bruikbaarheid en hoeveelheid
Om bezitters van de Taxusplant goed voor te bereiden, wil Toonen twee zaken graag benadrukken: “Broei is de grootste boosdoener als het gaat om de bruikbaarheid van het snoeisel. Om dit te voorkomen, adviseren wij mensen altijd om in het midden van het snoeisel een kuil te maken ter grootte van een voetbal.” Wat ook van belang is, is de hoeveelheid snoeisel. “Er is een minimale hoeveelheid nodig om het financieel haalbaar te maken, want het is een gratis service die we aanbieden. De minimale hoeveelheid is een volle kruiwagen of een halfgevulde Taxus Taxi Tas, die gratis kan worden opgehaald bij verschillende uitgiftepunten, zoals de Boerenbond.”

Afspraak inplannen
Wie wil deelnemen aan deze actie, kan 24 uur per dag een afspraak voor het ophalen inplannen via de site van Stichting Taxus Taxi. “Onze voorkeur heeft dat mensen een afspraak laten inplannen zo kort mogelijk nadat zij hun taxushaag hebben gesnoeid. De taxustwijgjes bevatten dan nog de meeste werkzame stof”, zegt Toonen, die tot slot aangeeft dat stichting Taxus Taxi nog op zoek is naar vrijwilligers die zich in het seizoen enkele uren per week willen inzetten voor de ‘Strijd tegen kanker’.

Foto: Merlin Daleman/Stichting Taxus Taxi

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen