Stichting VEEN is door waterschap Aa en Maas beloond met de ‘groen-blauwe handdruk’. Piet Blankers, Jon Mensink en Wim Verdonschot van de organisatie kregen de prijs uitgereikt door dagelijks bestuurslid Ernest de Groot van Aa en Maas. Stichting VEEN ontving de erkenning vanwege hun grote inzet op het terrein van water- en natuurherstel en agrarisch natuur- en landschapsbeheer rondom de verschillende Peelvenen.
“Ik kom maar weinig organisaties tegen in Oost-Brabant, die zo actief zijn op het vlak van grondverwerving en grondruil, inrichting en agrarisch beheer voor water en natuurherstel als Stichting VEEN”. Het panel dat uit de genomineerden de winnaar kiest, heeft Stichting VEEN voornamelijk geselecteerd omdat de organisatie zelf gronden verwerft en inricht en goed samenwerkt met agrariërs en burgers in de directe omgeving.
Vernatting
Stichting VEEN is een particuliere natuurorganisatie. Initiatiefnemer en oprichter Piet Blankers uit Meijel is al decennia lang in de Peel actief als natuurbeschermer. De stichting koopt landbouwgronden op die direct grenzen aan bestaande Peelreservaten, met name bij de Deurnese- en Mariapeel en Groote Peel.
Het voornaamste doel is om door vernatting een bijdrage te leveren aan het herstel van hoogveen in die reservaten. Op de aangekochte gronden bestaat het beheer vooral uit verschraling, vernatting en verruiging; het zogenaamde 3V-beleid.
Landbouwers
De gekochte grond blijft veelal in agrarisch gebruik. Stichting VEEN werkt bij het beheer samen met landbouwers uit de buurt. De gronden zijn ook toegankelijk voor het publiek, zoals langs het Struinpad waarover een wandelroute van 13 kilometer loopt.
De ‘groen-blauwe handdruk’ wordt door het waterschap acht keer per jaar uitgereikt aan inwoners, (agrarische) bedrijven of werkgroepen/verenigingen in het werkgebied van Aa en Maas. De winnaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs van 500 euro voor bijzondere projecten of initiatieven op gebied van klimaat, water, duurzaamheid, natuur of beleving.
Foto: waterschap Aa en Maas