28.7 C
Deurne
dinsdag 25 juni 2024
Home- DeurneStopdestank in Deurne bestaat 12,5 jaar maar viert geen feest: ‘Onze doelen...

Stopdestank in Deurne bestaat 12,5 jaar maar viert geen feest: ‘Onze doelen zijn niet bereikt’

Bij het 12,5 jarig bestaan van een vereniging zou je verwachten dat er een groot feest wordt gehouden, maar bij Stopdestank Deurne zijn er geen slingers en confetti tijdens hun jubileum. “Geen reden voor feest; onze doelen zijn niet bereikt”, zeggen de leden van de vereniging.

Wel houden ze op woensdag 21 juni een bijeenkomst in het Gerardushuis om elkaar te ontmoeten en inspireren. Hiervoor zijn ook drie gastsprekers uitgenodigd die aan het woord komen. Na elke voordracht is er gelegenheid om vragen te stellen.

Mestvergisting
Eén van de onderwerpen die avond is het gebruik van mestvergisters voor opwekking van energie. De gemeente doet op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden hiervan in Deurne. Stopdestank heeft Jan van Hoof gevraagd om meer uit te leggen over wat mestvergisting inhoudt. Van Hoof is voorzitter van Mens, Dier & Peel en gaat bij de bijeenkomst onder meer in op de effectiviteit van mestvergisters met betrekking tot het oplossen van het mestprobleem.

Volksgezondheid
Daarnaast licht hij toe wat de bijdrage van mestvergisting is aan de energietransitie en wat de prijs is die maatschappij en leefmilieu daarvoor moeten betalen. Ook drs. Pieter Lomans licht het één en ander toe over mestvergisting. Hij gaat als wetenschapsjournalist en wetenschapsvoorlichter van het Radboud UMC in Nijmegen in op de gevaren van mestvergisting voor de volksgezondheid.

‘De Staat Gedaagd’
Tot slot zal advocaat mr. Nout Verbeek spreken over de gevolgen van de gerechtelijke uitspraak in ‘De Staat Gedaagd’. Hij klaagde de Staat der Nederlanden aan vanwege het toestaan van ernstige stankoverlast. De rechter oordeelde dat de overheid het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens schendt. Volgens Verbeek heeft dit grote gevolgen voor overheden en burgers.

De informatieve avond van Stopdestank vindt plaats op woensdag 21 juni in het Gerardushuis aan de Parkstraat 2 in Deurne en begint om 19.30 uur. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur.

Foto: Wikipedia/Eigen werk

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen