19.7 C
Deurne
zondag 8 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneSynchroonzwemster Lineke Theeuwes uit Deurne is als veertiger beter dan ooit in...

Synchroonzwemster Lineke Theeuwes uit Deurne is als veertiger beter dan ooit in haar sport

Als zevenjarig meisje begon de Deurnese Lineke met synchroonzwemmen bij De Watervrienden. Ze had toen niet kunnen bedenken dat ze 36 jaar later met vier medailles in haar hand het EK voor masters in Belgrado zou afsluiten en hier bovenop nog zes medailles zou binnenslepen tijdens het NK.

“Ik heb nog nooit zoveel gewonnen als tijdens die afgelopen twee kampioenschappen. Ik denk dat het komt doordat ik nog steeds bijleer en doordat we als team elkaar blijven inspireren en aanmoedigen.”

Dat team is het PSV Synchroteam Eindhoven waar ze sinds haar 27ste onderdeel van is. De leden trainen twee keer per week, voor wedstrijden drie keer, in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Dat gaat er, ondanks dat ze amateurs zijn, vrij professioneel aan toe.

Video-analyse en droogtrainen
“We trainen droog langs de kant om op de tel van de muziek te leren dansen. Daarna gaan we het water in. Vaak nemen we elkaar op en analyseren we dat later samen. Zo kunnen we nog meer op de details letten.”

Hun aanpak werpt sinds enkele jaren vruchten af. Op het EK voor masters, zwemmers vanaf vijfentwintig jaar, behaalden ze twee jaar terug de eerste plaats in de categorie veertigplus. Daarnaast won Lineke samen met haar partner Barbara Wijering een bronzen plak bij de duo’s. “We dachten: ‘Daar komen we toch niet tussen’ want er deden oud-professionals mee zoals Sonja en Bianca van der Velden.”

Ook op het afgelopen EK in Belgrado zaten er oud-topsporters in het deelnemersveld. Dat weerhield de Deurnese en haar teamleden niet om vier medailles binnen te slepen: goud voor de technische kür team, brons voor de vrije kür team, en twee keer zilver voor de duetten technische en vrije kür.

Solo, duo én team
“Met mijn duopartner Barbara heb ik een hele goeie klik. Wij vullen elkaar aan. Ik zoek de muziek uit, Barbara maakt onze badpakken met bijpassende haarkapjes en samen doen we de choreografie.”

Synchroonzwemmen is een jurysport en wordt op diverse vlakken beoordeeld, zoals artistiek niveau, moeilijkheidsgraad en vaste elementen bij een technische kür. Met name op artistiek gebied scoort Lineke, die ook solo’s doet, vaak hoog. Haar passie voor muziek heeft hier ongetwijfeld mee te maken.

Muziek en sport, een heilige combinatie
In haar werkende leven is de zwemster muziekdocent bij het Peellandcollege in Deurne. “Muziek en sport zijn voor mij een heilige combinatie. Jezelf uiten op muziek is het mooiste wat er is. Met de bewegingen die ik in het water maak, toon ik sfeer en emotie.” Een voorbeeld hiervan is te zien via de YouTube link waarin ze haar solo ‘Awakenings’ danst.

Het plezier in de sport is de belangrijkste reden voor Lineke om ermee door te gaan, ook al betekent dit soms schipperen tussen haar drukke gezinsleven en haar hobby. “Dankzij mijn man Rogier kan ik bijna altijd meedoen aan nationale en Europese kampioenschappen. Hij regelt de boel thuis met onze zonen van negen en elf jaar. Als het mogelijk is, gaat het hele gezin mee om te kijken. De jongens vinden het superleuk, maar zitten zelf niet op synchroonzwemmen.”

Promotie op Olympische Spelen
Mannen in de sport zijn in opkomst, maar dit gaat nog schoorvoetend. In Nederland zijn er enkele mannelijke beoefenaars. En hoewel dit jaar de Olympische Spelen voor het eerst zijn opengesteld voor synchroonzwemmers van het andere geslacht, zijn er nog geen mannelijke deelnemers.

Dat vindt de amateur zwemster jammer, maar ze hoopt wel dat de Spelen meer aandacht voor het synchroonzwemmen opleveren, bijvoorbeeld door de deelname van de Nederlandse tweeling Noortje en Bregje de Brouwer. “Het is geen kleine sport hoor. Haast elke gemeente kent wel een synchroonzwemclub. Het wordt tijd dat er meer belangstelling voor komt.”

Zelf zwemt ze sowieso gestaag door. “Het is een sport die je nog tot op latere leeftijd kan blijven doen. Op het EK voor masters waren zelfs één zeventiger en twee tachtigplussers. Ons teammotto is: ‘We blijven lekker doorgaan tot en met de tachtigplus categorie!’”

Foto’s: Josanne van der Heijden/Lineke Theeuwes

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen