Terwijl de 24 woningen van het Deurnese ecodorp Allemansland inmiddels allemaal toekomstige bewoners hebben en al begonnen was met het grondwerk op het terrein voor de bouw van de huizen, liggen de activiteiten nu stil. Een melkveehouder in de omgeving is het niet eens met de plannen en stapte naar de rechter. Donderdagochtend stonden de partijen tegenover elkaar.
Ondanks dat de aanpassing van het bestemmingsplan is goedgekeurd door de gemeenteraad en er ook een vergunning is verleend voor de bouw van de woningen, wil de melkveehouder dat er voorlopige voorziening wordt getroffen om te voorkomen dat er op korte termijn wordt gebouwd.
Gewasbeschermingsmiddelen
De ondernemer is het niet eens met het nieuwe bestemmingsplan omdat er slechts vijftien meter zit tussen de toekomstige woningen aan de Milheezerweg en zijn akker met snijmaïs, waar hij gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.
Een domper voor de toekomstige Allemanslanders die in december van vorig jaar nog zo blij waren dat er kon worden begonnen met de realisatie van hun droom. “We zijn in gesprek met de gemeente en met de bezwaarmaker en hopen dat we op die manier tot een oplossing kunnen komen”, zegt Thibault Kroonen namens de bewoners van het ecodorp.
Geschikte plek
De plannen voor Allemansland liggen er al vanaf 2018. Het duurde lang voordat een geschikte plek werd gevonden in de Peel. Daarbij werd in eerste instantie gekeken naar een locatie in Griendtsveen en twee plekken in Deurne en Gemert-Bakel.
Uiteindelijk werd de ideale locatie gevonden in de Walsberg aan de Milhezerweg. Daar willen 24 huishoudens samen leven in een ecologische wijk, waar de inwoners naast hun eigen huis ook beschikken over ruimtes waar ze gezamenlijk optrekken. Zowel bij de aanleg van Allemansland, maar straks ook bij de dagelijkse gang van zaken in het ecodorp, mogen alle inwoners meebeslissen.
Vertraging
Door het bezwaar van de melkveehouder loopt de bouw van de woningen nu weer vertraging op. “We moeten onze tijdslijn aan gaan passen, want we stonden bijvoorbeeld al ingepland bij de fabriek die de prefab-huizen maakt. Dat moet nu allemaal verzet worden naar een later tijdstip”, legt Kroonen uit.
Het oorspronkelijke idee voor het ecodorp in Deurne komt van Rob Stam die zeven jaar geleden nog samen met zijn vrouw Mirjam en twee dochtertjes in de Sint Jozefparochie woonde. Hij en zijn gezin hadden een droom; ontsnappen aan de hectiek en wonen in een omgeving waar voor elkaar zorgen een vanzelfsprekendheid is. Omdat het van de grond krijgen van Allemansland een stuk minder eenvoudig bleek dan was verwacht, verhuisde Stam ondertussen met zijn gezin naar Denemarken en namen anderen de rol van kartrekker voor het ecodorp over.
De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.
Lees ook: Nieuwsdossier – Ecodorp Allemansland
Foto’s: Allemansland