4.3 C
Deurne
woensdag 7 december 2022
Home- DeurneTentoonstelling over geschiedenis van het kloosterleven in Deurne

Tentoonstelling over geschiedenis van het kloosterleven in Deurne

Al in de 18de eeuw waren er al kloosterlingen in Deurne. Ongeveer 30 nonnen en hun priester waren gevlucht en kregen onderdak in de Martinetstraat. Ook later kwamen gevluchte Jezuïten wonen in de Stationsstraat. In het Heemhuis aan de Stationsstraat in Deurne wordt zondag 13 oktober om 14.00 uur een tentoonstelling over het kloosterleven in Deurne geopend.

De grote bloei van het kloosterleven ontstond in het midden van de 19de eeuw. Toen had Pastoor Roes een oproep gedaan bij de Zusters Franciscanessen in Veghel en zij stuurden vier nonnekes op een kar naar Deurne om het onderwijs op te zetten.

Maatschappelijk vlak

Daarna nam het werk van paters, fraters en nonnen een enorme vlucht. Overal in Deurne werden kloosters gebouwd. De religieuzen verrichtten veel werk op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, landbouwontwikkeling. Maar ook waren ze aanwezig op maatschappelijk vlak zoals in clubs en andere organisaties, organiseerden ze bedevaarten, waren actief bij het ziekentridium, bij de organisatie van communiefeesten en andere kerkelijke activiteiten.

Stichtelijke tijdschriften en boeken

Daarvoor verrezen er scholen, een ziekenhuis, bejaardencentra en stimuleerden ze de bouw van verenigingslokalen. Ook gaven zij voor de jeugd stichtelijke tijdschriften en boeken uit zoals het Kleuterblaadje, Roomsche jeugd, Puk en Muk. Voor de ouderen voorlichtingsmateriaal voor het huwelijk, opvoeding, gezondheid.

Bijna duizend religieuzen

Op het hoogtepunt waren er bijna duizend religieuzen actief in Deurne. Zij hebben enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van de inwoners van Deurne. Naast het vele goede werk zijn er jammer genoeg ook fouten gemaakt die veel leed hebben veroorzaakt. Nog geen 130 jaar later verdween de laatste non weer uit Deurne maar de herinnering blijft.

De tentoonstelling over de geschiedenis van het Deurnese kloosterleven is te zien in het Heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne. De expositie duurt van 13 oktober 2019 tot en met 9 februari 2020 en is iedere tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en iedere dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur te bezoeken.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen