11.4 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneTentoonstelling van beelden in gips en keramiek in Willibrorduskerk

Tentoonstelling van beelden in gips en keramiek in Willibrorduskerk

Elk jaar verzorgt de tentoonstellingswerkgroep van Stichting Behoud Willibrorduskerk Deurne een expositie in de kerk. Dit keer is gekozen om aandacht te besteden aan de vroegere gipsenbeeldenindustrie van Deurne. 

Oudere Deurnenaren zullen zich misschien nog herinneren dat er lang geleden drie beeldenfabriekjes waren. In 1925 vestigde Heinrich Cerfontaine zich vanuit het Duitse Kevelaar in Deurne en begon een gipsenbeeldenfabriek samen met Heinrich Holtappels die ook afkomstig was uit Kevelaar. Het waren vooral religieuze beelden die door de bedrijven vervaardigd werden.

Productieproces
De tentoonstelling laat niet alleen kant en klare beelden zien maar er wordt ook gekeken naar het productieproces. Er is een aantal originele mallen te zien en er ligt bijvoorbeeld schildergereedschap voor de beelden in vitrines. Hans Flapper en pastoor Paul Janssen hebben het onderzoekswerk voor de tentoonstelling gedaan en hebben bij de beelden toelichtende teksten geschreven.

Keramiek
Behalve aan gipsen beelden wordt er ook aandacht besteed aan keramieken beelden die in de loop van jaren in of voor Deurne zijn gemaakt. Diverse kunstwerken die in de gemeente te bewonderen zijn van kunstenaars als Frans Tuinstra, Piet Schoenmakers, Jef Courtens, Lou Manche en Joep Coppens komen aan bod.

De tentoonstelling in de Willibrorduskerk is dagelijks te zien van 14.00 tot 16.00 uur, behalve op maandag.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen