11 C
Deurne
woensdag 13 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneTheoloog en kunstenaar Ruud Bartlema geeft lezing ‘Ontmoeting en inspiratie’ in Museum...

Theoloog en kunstenaar Ruud Bartlema geeft lezing ‘Ontmoeting en inspiratie’ in Museum De Wieger

In ‘Ontmoeting en inspiratie’ vertelt theoloog en kunstenaar Ruud Bartlema over een drietal personen die in de recente geschiedenis een ontmoeting hebben gehad die voor hen een enorme bron van inspiratie is geworden. De lezing vindt donderdag plaats in Museum De Wieger.

“Ik heb het gevoel dat ook wij met al onze kennis en ervaring vanuit het verleden het woord ‘ontmoeting’ weer vast op onze agenda moeten zetten.”, zegt Bartlema. “Juist om in zo’n multiculturele samenleving als de onze, die gefragmenteerd raakt door grote tegenstrijdige belangen, weer naar elkaar te leren luisteren en elkaar weer te vinden in gemeenschappelijke idealen en doelen en elkaar daarin te inspireren.”

‘Kwaliteit van leven’
De eerste is de ontmoeting van Theo Witvliet. Hij is emeritus hoogleraar ‘Geschiedenis van het christendom in de moderne tijd’ aan de Universiteit van Amsterdam (UVA) en had een ontmoeting met het gedachtegoed van Martin Buber. “Die inspireerde hem tot het schrijven van het boek ‘Kwaliteit van leven’, waarin hij vertelt hoe het denken van Buber hem aanzette tot het zoeken naar oplossingen voor de enorme problemen waarvoor onze tijd zich gesteld ziet”, legt Bartlema uit.

Uit een tweede ontmoeting kwam een bijzondere inspiratie tevoorschijn en een diepe vriendschap: de ontmoeting tussen de drukker en grafisch kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman en doctorandus August Henkels, een predikant uit Winschoten. Het was een ontmoeting die voor Werkman juist in de donkere jaren van de Tweede Wereldoorlog een bron van grote inspiratie en vriendschap is gaan vormen.

Marc Chagall
De derde ontmoeting vond plaats in het glasatelier van Jacques Simon in Reims. Daar vond de samenkomst plaats van Charles Marc, de schoonzoon van Simon, en kunstenaar Marc Chagall. “Vanuit die eerste ontmoeting en de samenwerking tussen de jonge glazenier en de al 70-jarige Marc Chagall, ontstonden een inspirerende vriendschap en prachtige gebrandschilderde ramen”, vertelt Bartlema.

De kunstenaar die de lezing bij Café De Wieger geeft, studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde Bartlema zich als beeldend kunstenaar in dezelfde stad en volgde lessen in beeldhouwen en schilderen bij Maarten Krabbé.

Gefascineerd
Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall, Kandinsky, Franz Marc en de Noord-Duitse expressionisten. Bartlema geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over bij onder meer de Vrije Universiteit HOVO in Amsterdam. Ook leidt hij reizen naar het werk van Chagall in Nice en langs de glasramen in Frankrijk en Duitsland. Bartlema heeft ook als dominee in Nuenen een aantal jaren gewoond en gewerkt in het huis waarin Vincent van Gogh ook woonde en werkte.

Café De Wieger met Ruud Bartlema vindt komende donderdag om 20.00 uur plaats in het Groot Atelier van Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne. De zaal is open vanaf 19.45 uur en de entree bedraagt 5 euro. Reserveren is gewenst en kan via de website van Museum De Wieger.

Foto: Museum De Wieger

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen