23 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneUWV verwacht voor 2024 en 2025 sterke banengroei in de Peel

UWV verwacht voor 2024 en 2025 sterke banengroei in de Peel

Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat de werkgelegenheid in de regio Helmond-De Peel in 2024 en 2025 na enkele turbulente jaren in rustiger vaarwater terechtkomt. Volgens de organisatie groeit het aantal banen in onze regio relatief sterker dan in de rest van Nederland. Dit staat in de ‘Arbeidsmarktprognose 2024-2025’ van het UWV.

“Door de afkoelende economie krijgt de arbeidsmarkt iets meer lucht maar daarmee zijn de tekorten niet weg. In sectoren met grote maatschappelijke opgaven zoals zorg, onderwijs, ICT en techniek blijft de krapte de komende jaren een uitdaging”, vertelt arbeidsmarktadviseur Jessie Vossen van het UWV.

Personeelstekorten
Hoewel het hoogtepunt voorbij lijkt te zijn, blijven werkgevers volgens de uitkeringsinstantie de komende jaren last houden van personeelstekorten. “Het aantal openstaande vacatures is in Helmond-De Peel met bijna 4.700 nog steeds hoog ten opzichte van het aantal werkzoekenden. Daar komt bij dat veel mensen binnen nu en een aantal jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereiken en de arbeidsmarkt gaan verlaten. Vooral in sectoren als transport en logistiek, industrie, openbaar bestuur en zorg en welzijn werken veel 60-plussers”, aldus Vossen.

De toename van het aantal banen in het gebied Helmond-De Peel komt vooral door de industrie die bij ons sterker groeit dan in andere gebieden in ons land. Dat heeft volgens Jessie Vossen te maken met de groei van de Brainportregio, waarvan deze branche profiteert: “De industrie groeit in Helmond-De Peel sterker ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Voor deze sector wordt in 2024 en 2025 een groei verwacht van 350 werknemersbanen.”

Uitdagingen
Toch staan werkgevers in deze sector volgens Vossen voor verschillende uitdagingen: “In Helmond-De Peel staan 1.300 vacatures open voor technische beroepen, zoals: monteurs voor industriële machines en installaties, medewerkers technische dienst en projectleiders elektrotechniek. Vanwege de personeelstekorten is het voor de industrie belangrijk om personeel te behouden en aan te trekken. Investeren in personeel door trainingen, cursussen en scholing kan juist nu extra lonen.”

Volgens de prognose van het UWV groeit in Helmond-De Peel het aantal banen in vrijwel alle sectoren. Naast de industrie, is de stijging van werkgelegenheid in onze regio te danken aan sectoren als specialistische zakelijke diensten (+150 banen), detailhandel (+200 banen) en zorg en welzijn (+400 banen). De gestaag doorgroeiende werkgelegenheid in zorg en welzijn is volgens het UWV belangrijk voor Helmond-De Peel: “Deze levert in absolute zin de meeste banen op. De toenemende bevolkingsgroei en de vergrijzing zijn belangrijke drijfveren voor de toenemende zorgvraag.”

Uitzendbranche
De enige sector waarin het aantal banen in 2024 net als het jaar ervoor flink afneemt, is de uitzendbranche. Deze trilt nog na van enkele turbulente jaren met grote schommelingen in de werkgelegenheid. Veel uitzendkrachten werken op tijdelijke basis in horeca, industrie, transport, groothandel en landbouw en vangen daar de pieken en dalen in de productie op. De uitzendbureaus vormen daarmee een conjunctuurgevoelige sector die in de coronacrisis behoorlijk hard werd getroffen en in de daaropvolgende jaren juist weer flinke groei liet zien.

Verder staat de vervoer en opslagsector onder druk door een afnemende vraag bij opdrachtgevers in onder andere de bouw en industrie. Ook heeft de sector te maken met geopolitieke spanningen. Veel winkelketens hebben bijvoorbeeld last van de onrust in de Rode Zee, omdat er minder consumentengoederen worden vervoerd met containerschepen. Daarnaast zijn personeelstekorten een knelpunt voor de sector. Er werken relatief veel 55-plussers die binnen afzienbare tijd de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Het aantal werknemersbanen in vervoer en opslag neemt in Helmond-De Peel in 2024 en 2025 niettemin licht toe met naar verwachting bijna 100 banen.

De groei van werkgelegenheid doet zich voor in vrijwel alle regio’s in Nederland, maar concentreert zich vooral in Zuidoost-Brabant, Flevoland en Groot Amsterdam. In heel Nederland groeit in 2024 en 2025 het aantal banen van werknemers en zelfstandigen samen met 1,5 procent en komt uit op 11,7 miljoen. Dit zijn 9,1 miljoen werknemersbanen en 2,6 miljoen banen van zelfstandigen. Alleen in Noord- en Zuid-Limburg neemt het aantal werknemersbanen licht af. In regio’s als Midden-Limburg, Drenthe en Achterhoek blijft de banengroei beperkt.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen