9.4 C
Deurne
zondag 10 december 2023
Home- DeurneVakjury en publiek zijn het eens: ‘You see, you see what I...

Vakjury en publiek zijn het eens: ‘You see, you see what I can’t see’ grote winnaar Film Talent Award Brabant

Tijdens de Nacht van het Witte Doek in Deurne werd zaterdag voor de tweede keer de Film Talent Award Brabant (FTAB) uitgereikt. Grote winnaar was de film ‘You see, you see what I can’t see’ van Martijn Welles (St. Joost School of Art & Design Avans). Zijn productie werd in de categorie ‘documentaire’, zowel door de vakjury als het publiek verkozen tot beste Brabantse afstudeerfilm.

Bij de categorie ‘fictie’ werd ‘Undergrowth’ van Tim Ewalts (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent) door de jury gekozen als beste film. De publieksprijs in deze categorie ging naar ‘Anduzeblue’ van Pim Hegeman (Visuele Communicatie Hogeschool Zuyd). De awards werden uitgereikt door regisseur Andre van Duren, filmschrijver Gerlinda Heywegen verzorgde een gesproken column over de producties van de studenten.

Kwaliteit
De winnende films werden gekozen uit zes genomineerde inzendingen. Deze werden geselecteerd door een vakjury uit alle aanmeldingen van dit jaar. “Van de in totaal 30 ingezonden films voor de Award Beste Brabantse Afstudeerfilm van het jaar, waren tweeëntwintig films toelaatbaar”, meldt de jury. De beoordeelde films kwamen van studenten van acht opleidingen uit Nederland en België. De vakjury liet weten dat de kwaliteit van de ingezonden films is gestegen ten opzichte van 2022.

De vreugde was groot toen filmmaker Martijn Welles zaterdagmiddag hoorde dat zijn film door de jury én het publiek was verkozen tot beste afstudeerdocumentaire. Ook zijn oudere broer Robert, die een beperking heeft en samen met Welles de hoofdrol speelt in de film, was tijdens de uitreiking enorm blij met de award.

Persoonlijk project
Martijn Welles wilde in zijn film experimenteren met zowel realiteit als fantasie en van de documentaire vooral een persoonlijk project maken met zijn oudere broer. “Samen speelden, zorgden wij voor elkaar en ontsnapten wij van de realiteit in onze eigen verborgen wereld met de gemeenschappen en verschillen die wij delen. Thema’s waaronder: Opgroeien, archetypes, inclusie, fantasie en de realiteit zijn onderwerpen die mij persoonlijk erg interesseren”, zegt Welles.

Tekst gaat verder onder de video

Met zijn winnende afstudeerfilm wilde de student de kijker meenemen in wat hij en zijn broer hebben meegemaakt en hoe zij daarmee omgingen: “Na de vele jaren waarin wij speelden, verhalen bedachten, zijn beperking wegdachten en opgroeiden, wilde ik deze verborgen wereld in deze participerende documentaire blootleggen. Niet alleen om met hem de volgende stap te zetten en met één laatste dans, maar ook om onze verschillen en de imperfecties die ik met hem deel, onder ogen te zien.”

Aanstormend filmtalent
Het is voor de tweede keer dat de FTAB wordt uitgereikt. Aan de wedstrijd die bedoeld is om aanstormend filmtalent aan te moedigen, konden studenten deelnemen die in 2022 of 2023 zijn afgestudeerd aan een Brabantse filmopleiding of zelf uit Brabant afkomstig zijn en buiten de provincie zijn afgestudeerd in deze schooljaren. Aan de twee awards die door de vakjury worden uitgereikt, zit voor de winnaars een cheque van 1000 euro vast. Bij de twee publieksprijzen krijgen de winnaars een cheque van 250 euro.

Ook werd tijdens de show rond de Film Talent Award Brabant deze keer één van de One Minute Films gedraaid, die door leerlingen van het Peellandcollege of Willibrordgymnasium was gemaakt. Voorafgaand aan de FTAB was er van 11.00 tot 12.30 uur in de grote zaal van Cultuurcentrum Deurne een speciaal jongerenprogramma van de Nacht van het Witte Doek.

‘Schuldgevoel’
Hierbij waren de korte films te zien, die de leerlingen in mei hebben gemaakt na het volgen van een serie van drie filmworkshops. Van twee ervaren regisseurs leerden ze alles dat komt kijken bij het maken van een film. Naast de vertoning van de One Minute Films, werd bekendgemaakt welke van de producties op het grote doek zou worden vertoond bij de verkiezing van de Film Talent Award Brabant. Dat bleek de One Minute Film ‘Schuldgevoel’ te zijn.

Foto’s: Harold van der Burgt/Willem Wijnen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen