11.4 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneVeelzijdige en maatschappelijk betrokken Deurnenaar Jan Hohmann (90) overleden

Veelzijdige en maatschappelijk betrokken Deurnenaar Jan Hohmann (90) overleden

De maatschappelijke betrokkenheid van Deurnenaar Jan Hohmann was enorm; samen met zijn vrouw zorgde hij dat er veel voor elkaar kwam in Deurne op het gebied van cultuur, sport en onderwijs. Jan Hohmann overleed donderdag 3 november en werd 90 jaar.

Hohmann was getrouwd met de in 2018 overleden Tiny van Doorne, dochter van DAF-oprichter Hub van Doorne. Bijzonder is dat de twee bij al hun inspanningen voor de gemeenschap zelden of nooit op de voorgrond traden. De meeste steun vond achter de schermen plaats. Op 12 maart 2014 werden Tiny Hohmann-van Doorne en Jan Hohmann vanwege hun verdiensten uitgeroepen tot ereburgers van de gemeente Deurne.

Onmisbaar lid
Voor heemkundekring H.N. Ouwerling was Hohmann een onmisbaar lid. Hij heeft er onder meer aan bijgedragen dat de organisatie in het heemhuis kon worden gehuisvest en heeft ook bijgedragen aan de verbouwing van het pand aan de Stationsstraat in Deurne. In 1989 werd Jan Hohmann benoemd tot Erelid van Heemkundekring H.N. Ouwerling.

Dr. Hub van Doorneprijs
De familie Hohmann heeft zich ook altijd ingezet voor het onderwijs in Deurne. Op initiatief van Tiny van Doorne werd in 200 een fonds opgericht ter ere van de 100-jarige Herdenking van dr. Hub van Doorne. Met dit fonds worden leerlingen van het Hub van Doornecollege en het Alfrinkcollege die een bijzondere prestatie leveren gemotiveerd en extra gewaardeerd. Hierbij kunnen ze jaarlijks de dr. Hub van Doorneprijs winnen. Jan Hohmann was ook jarenlang voorzitter van de Bernard Alfrink Mavo (BAM).

Agrarische gezinnen
Ook de paardenwereld en agrarische sector in Deurne waren gebieden waar het echtpaar zich veel voor heeft ingespannen. Vooral tijdens de perioden van varkenspest en mond-en-klauwzeer konden agrarische gezinnen rekenen op een indrukwekkende steun van de familie Hohmann.

Hoge onderscheiding
De passie die hij had voor paarden heeft Jan Hohmann veel bekendheid opgeleverd in zowel binnen- als buitenland. In eigen beheer gaf hij verschillende boeken uit. Als waardering voor zijn inspanningen in de paardenwereld ontving hij de titel van beschermheer van de Spaanse rijschool maar ook de hoge onderscheiding van de Oostenrijkse staat: ‘das Goldene Ehrenzeichen fur Verdienste um die Republik Oesterreich.’

Ruitersport
Jan Hohmann en zijn vrouw hebben zich vele jaren ingezet voor de ruitersport. Zij hebben beiden diverse bestuursfuncties vervuld en zijn jarenlang nationaal en internationaal jurylid geweest. Daarnaast gaven zij al vele jaren lang belangeloos grote materiële steun aan alle takken van hippische sporten, zowel in Deurne als landelijk. Hohmann was ook bestuurslid van Indoor Brabant en landelijk voorzitter van de Nederlandse Rij- en Jachtvereniging.

‘Jan Hohmann-mars’
Bij de actiegroep Hoge noot die in 2007 in het leven werd geroepen met als doel om het Smitsorgel in de St. Willibrorduskerk te restaureren en weer bespeelbaar te maken, was Hohmann lid van het comité van aanbeveling. Tijdens de jubileumfeestelijkheden van Drumfanfare Peelland werd hem op zaterdag 4 juni 2011 de ‘Jan Hohmann-mars’ aangeboden. Deze mars is als dank speciaal voor hem gecomponeerd door Eric Swiggers uit Deurne.

Onderscheidingen
Hij ontving in zijn leven verschillende onderscheidingen waaronder de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau in 1995 en op 6 oktober 2000 de onderscheiding Commandeur in de Orde van de Heilige Gregorius de Grote, deze werd uitgereikt door monseigneur A. Hurkmans.

Botim
Zijn werkzame leven startte Jan Hohmann als magazijnbediende bij de Metaalcompagnie Brabant (MCB) in Eindhoven waar hij zich wist te werken tot procuratiehouder. Daarna heeft hij onder meer commissariaten vervuld bij DAF bedrijfswagens Tilburg en bij OBAM Beheer. Ook was hij adviseur bij zeven ondernemingen waaronder Deurnese bedrijven als autobedrijf Martens en timmerfabriek Botim.

Bron: DeurneWiki / Foto: Wil van Deursen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen