5.4 C
Deurne
zondag 21 april 2024
Home- DeurneVeerkrachtige natuur in de Peelvenen

Veerkrachtige natuur in de Peelvenen

Staatsbosbeheer gaat aan de slag met de PAS (programmatische aanpak stikstof). De natuur heeft namelijk te lijden onder stikstof, dat door menselijke activiteit neerdaalt uit de lucht.

De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) dempt de effecten hiervan. In veel Natura 2000 gebieden van Staatsbosbeheer worden daarom de komende jaren extra beheerwerkzaamheden in het kader van de PAS uitgevoerd. Ook in de Peelvenen werkt Staatsbosbeheer hier de komende jaren aan.

De komende jaren gaat Staatsbosbeheer aan de slag in de Peelvenen. Een pakket aan maatregelen zorgt dat de rijkdom aan plant- en diersoorten behouden blijft en versterkt wordt. Deze werkzaamheden worden naast het reguliere werk gedaan. Denk hierbij aan het verwijderen van varens, begrazen met vee of maaien om het gebied open te houden. Op een aantal locaties waar gewerkt wordt staan informatieborden.

Boswachter Mirjam: ‘Het terrein kan er tijdens de werkzaamheden niet op z’n mooist uitzien maar we gaan voor het eindresultaat: een vitaal en dynamisch hoogveengebied waar plek is voor mens en natuur. Na de werkzaamheden zal de heide verjongen en is er meer ruimte voor veenplanten als veenmos, veenbes, wollegras en zonnedauw. Ook dieren zoals de noordse witsnuitlibel en de kraanvogel liften mee op de herstelmaatregelen. Een prachtig gebied om van te genieten tijdens een wandeling of fietstocht. Het werk start begin januari 2019 en zal enkele jaren duren.

Meer weten over de PAS?

 

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen