Alle gezinnen met kinderen onder de 18 jaar in de gemeente Deurne ontvangen in oktober jodiumtabletten. U ontvangt ..." />
11.3 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneVerspreiding van jodiumtabletten

Verspreiding van jodiumtabletten

Alle gezinnen met kinderen onder de 18 jaar in de gemeente Deurne ontvangen in oktober jodiumtabletten. U ontvangt de tabletten van de Rijksoverheid, in een verzegeld kartonnen doosje met daarin 10 tabletten en een informatiebrochure. De jodiumtabletten zijn bedoeld voor het geval zich een kernongeval zou voordoen.

De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor. De kans op een kernongeval is zeer klein. Kernreactoren moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Omdat kernongevallen zich niet aan landsgrenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

De gemeente Deurne ligt – hemelsbreed – binnen 100 km van de kerncentrales in Doel en Tihange in België. In onze gemeente ontvangen alle inwoners jonger dan 18 jaar jodiumtabletten. Zij ontvangen deze tabletten, omdat kinderen tot 18 jaar het kwetsbaarst zijn voor radioactief jodium. In totaal krijgen 1,2 miljoen huishoudens in Nederland de jodiumtabletten thuis. Dat de overheid nu jodiumtabletten verspreidt, betekent niet dat er een grotere kans is op een kernongeval. De jodiumtabletten worden verspreid als voorzorgsmaatregel. Bewoners van bepaalde gebieden zijn dan beter voorbereid als zich een kernongeval zou voordoen.

Als u zwanger bent kunt u vanaf maandag 9 oktober jodiumtabletten kopen bij apotheek en drogisterij, tegen een adviesprijs van € 2,95. Hiermee kunt u uw ongeboren kind beschermen. Dit advies geldt voor zwangere vrouwen van alle leeftijden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen