17.7 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- Deurne Stoom(dag) brengt oude en nieuwe techniek tot leven in Deurne

[VIDEO] Stoom(dag) brengt oude en nieuwe techniek tot leven in Deurne

Liefhebbers van stoommachines weten de bijeenkomst bij Holten’s Molen voortaan wel te vinden en te waarderen. Ook afgelopen zondag kwamen de Techniek- en Stoomvrienden Limburg samen in Deurne voor de derde editie van de Stoomdag.

Jong en oud kon zich van 12.00 uur tot 16.00 uur verdiepen in de techniek waarbij zichtbaar werd gemaakt hoe stoom allerlei grote en kleine machines laat werken, maar ook hoe de wind van alles in de molen in beweging brengt.

In het echt
Met behulp van een model van het mechaniek van de molen konden bezoekers zien hoe de draaiende wieken er voor zorgen dat het olieslagwerk, de maalstenen en de zaag kunnen werken. In de molen zelf konden die ook in het echt bekeken worden.

De Techniek- en Stoomvrienden lieten verder hun modellen draaien en gaven uitleg over het bouwen en verzamelen van stoommachines in allerlei maten: van mini’s tot enorme apparaten die niet te tillen zijn.

Tekst gaat verder onder de video.

Spionagewerk
Heel bijzonder was de aanwezigheid van de Alco Firefly. “Helemaal compleet. In de tweede Wereldoorlog werd deze met een parachute gedropt achter de vijandelijke linies om spionagewerk mogelijk te maken. Het was een stoommachine met een stoomketel waarmee ze stroom konden maken om bijvoorbeeld met een radio berichten te kunnen ontvangen of om berichten te versturen”, vertellen de leden van de Techniek- en Stoomvrienden Limburg.

De club is op zoek naar nog meer eigenaren van stoommachines die het leuk vinden om hun eigen stoommachine, groot of klein, te laten zien op de toekomstige stoomdagen. Aanmelden kan door een email te sturen naar charlesdetheije@hetnet.nl.

Foto/video: Jos van Neerven

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen