16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneVindbaarheid openbare toiletten in Deurne moet worden verbeterd, vindt fractie OGD

Vindbaarheid openbare toiletten in Deurne moet worden verbeterd, vindt fractie OGD

Openbare toiletten zijn er in Deurne wel, maar volgens de fractie van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) zijn die maar moeilijk te vinden. Deurne staat onder meer hierdoor in de lijst van meest toiletvriendelijke gemeenten op plek 269 van de in totaal 342 gemeenten.

Dat moet beter kunnen, vindt Riny van Leeuwen-Berkvens van OGD. Ze benadrukt dat de raadscommissie in maart van vorig jaar al heeft aangegeven graag op zoek te gaan naar oplossingen die het makkelijker maken om openbare toiletten te vinden, maar daar is het volgens Van Leeuwen-Berkvens bij gebleven: “Het college heeft sindsdien tot op heden geen zichtbare actie heeft ondernomen om de vindbaarheid van openbare toiletten te vergroten.”

Verwijsborden
Dat terwijl er in Deurne volgens haar best wat publiektoegankelijke plekken zijn voor de hoge nood én met in veel gevallen ook ruime openingstijden. “Denk aan de toiletten in het gemeentehuis, het cultuurcentrum en in diverse gemeenschapshuizen en andere (openbare) gebouwen in het centrum, in de kernen en in de kerkdorpen”, aldus Riny van Leeuwen-Berkvens.

Er zijn volgens de fractie OGD geen verwijsborden naar de openbare toiletten geplaatst in de openbare ruimte in Deurne: “Ook via andere informatieverstrekking, zoals informatiefolders voor toeristen en de websites van de gemeente en de VVV, wordt onvoldoende duidelijk zichtbaar gemaakt waar openbare toiletten te vinden zijn.”

Inclusieve samenleving
Van Leeuwen-Berkvens vindt dat de gemeenteraad op grond van het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking, met beleid moet komen voor een inclusieve samenleving. Mensen met een spijsverteringsziekte, blaaspatiënten, ouderen, (zwangere) vrouwen en kinderen moeten vaker dan gemiddeld naar het toilet en kunnen volgens Riny van Leeuwen-Berkvens niet in alle gevallen volledig meedoen in de samenleving als zij geen openbaar toilet tot hun beschikking hebben.

“Door de reeds aanwezige openbare toiletten beter vindbaar te maken kan gemeente Deurne zorgen voor meer bewegingsvrijheid en minder eenzaamheid onder mensen die vaker dan gemiddeld naar het toilet moeten”, zegt Van Leeuwen-Berkvens. Deurne wordt daarmee volgens haar een gastvrijere gemeente en ook zou het de overlast van wildplassen verminderen. Daarbij moet volgens de fractie van OGD samengewerkt worden met bijvoorbeeld de Participatieraad, VVV, KBO Kring Deurne en BVG Peelland om te inventariseren op welke manier de zichtbaarheid van de al aanwezige openbare toiletten kan worden vergroot.

OGD ziet het liefst dat er in het centrum van Deurne en zo mogelijk ook in elke kern en kerkdorp van de gemeente nog dit jaar door middel van bebording ten minste één openbaar toilet wordt aangewezen. Dat is volgens de partij bij voorkeur een wc die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen