Honderden dode vissen dreven er vorige week in de watergang in de buurt van de Landweg in Deurne. De vissterfte in de sloot aan de rand van de wijk De Vennen is volgens de gemeente het gevolg van de weersomstandigheden van de afgelopen weken.
“Omdat er in de watergang geen doorstroom van water plaatsvindt en het dus eigenlijk een stilstaand water betreft, is de kwaliteit van het water sterk afhankelijk van het weer”, zegt een woordvoerder van de gemeente.
Tijdens de warme zomermaanden vindt er veel verdamping van water plaats. Wanneer het hierdoor verdwenen water niet wordt gecompenseerd door regenval of de toevoer van oppervlaktewater daalt het waterpeil. “Als dan door het warme weer de temperatuur van het water ook nog eens omhoog gaat, daalt ook de hoeveelheid zuurstof in het water en kunnen vissen doodgaan”, aldus de gemeente.
De plek waar nu in Deurne dode vissen zijn aangetroffen is niet de enige locatie waar op dit moment sprake is van vissterfte. “We hebben navraag gedaan bij het waterschap en zij geven aan dat er op meer plaatsen in de regio vissen zijn doodgegaan door het droge en warme weer”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.
Sportvisserij Nederland zegt dat het fenomeen vaak plaatsvindt na maaiwerkzaamheden in de zomer: “De biologische afbraak van gemaaide plantenresten onttrekt nogal wat zuurstof uit het water. Maaikorven en grijpers kunnen daarbij ook nog eens directe contactschade toebrengen aan paaiende vissen, aan afgezette eieren op planten en aan jonge vis.”
De dode vissen die op verschillende plaatsen drijven in de watergang in Deurne worden door medewerkers van de gemeente uit het water gehaald en afgevoerd.
Foto: DMG