7.7 C
Deurne
dinsdag 23 april 2024
Home- VlierdenVlierdense bossen twee dagen toneel van wedstrijden Orienteering Vlaanderen

Vlierdense bossen twee dagen toneel van wedstrijden Orienteering Vlaanderen

Op een gemiddelde zaterdag of zondag is het in Vlierden en de bossen van de Bikkels betrekkelijk rustig, maar dit weekend strijken honderden deelnemers uit tientallen landen er neer voor de wedstrijden van Orienteering Vlaanderen in het kader van de Vierdaagse van Limburg. De eerste twee dagen leggen de deelnemers aan deze oriëntatiesport een parcours af op de Brouwhuisseheide en in de Bikkels bij Vlierden.

Dat er iets bijzonders aan de hand is, valt zaterdag al meteen op door de vele auto’s met buitenlandse kentekens in de Pastoriestraat en rondom de kiosk. Franse, Duitse en vooral heel veel Belgische kentekenplaten is wat je ziet, waar je maar kijkt.

Borstnummers
Ook bij Zaal Thijssen is het druk, want daar kunnen de deelnemers hun borstnummers afhalen en wordt ook de wedstrijddag afgesloten. Zaterdag werd gestart vanaf 11.00 uur en zat de wedstrijd er tegen 19.00 uur op. Op zondag wordt nog wat vroeger gestart met de orienteeringwedstrijd om 8.30 uur en zal deze duren tot ongeveer 15.30 uur. In de bossen bij de Bikkels hangen op verschillende plekken bakens voor de deelnemers en zijn er ook meerdere tentjes opgezet van Orienteering Vlaanderen waar de sporters worden voorzien van drinken.

Bij het ‘orienteeren’ leg je met een kaart een route af tussen bepaalde controlepunten. Hoe je de afstand precies loopt, bepaal je zelf, maar je dient de route wel in de juiste volgorde af te leggen en alle controlepunten te bezoeken. Orienteering kan door de deelnemers lopend of wandelend worden gedaan.

Bos inschieten
Dat is op zaterdag in de Vlierdense bossen ook te zien; een aantal neemt er de tijd voor en wandelt rustig van het ene naar het andere punt, maar er zijn ook deelnemers die op hoge snelheid dan weer het bos inschieten om er even daarna wat verderop weer uit te rennen. Bij de wedstrijden in Vlierden kunnen de deelnemers kiezen tussen een route van 4 of 7 kilometer.

“Orienteering is more than just running. Orienteering is dus meer dan alleen lopen”, zeggen de mensen van de organiserende club Omega. Het is de grootste orienteering-vereniging van België met leden afkomstig uit heel het land. Omega werd in 1977 opgericht in het Vlaams-Brabantse Diest.

Snel én slim
Bij ‘orienteering’ gaat het volgens de leden van Omega niet alleen om fysieke kracht: “Het is met het hoofd en de benen tegelijk! Het brengt een extra dimensie en afwisseling aan een sport die je al kent. De kortste route is niet altijd de snelste. De meest fitte atleet legt de route ook niet per definitie als snelste af.” Het is volgens de ‘orienteerders’ een kwestie van snel én slim zijn: “Het komt erop aan de juiste routekeuzes te maken en de controlepunten foutloos en liefst snel te vinden.”

Naast de versie waarbij de sport lopend of wandelend wordt uitgevoerd, zijn er ook andere varianten, zoals mountainbike orienteering, ski orienteering, biathlon orienteering en trail orienteering.

Na de wedstrijd op zondag in Vlierden gaan de deelnemers van Orienteering Vlaanderen door naar het Belgische Oudsbergen voor de wedstrijden op maandag en dinsdag, waarna de Vierdaagse van Limburg wordt afgesloten in Neeroeteren. Aan het evenement doen meer dan 460 sporters mee uit 17 verschillende landen.

Foto: Orienteering Vlaanderen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen