17.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- VlierdenVlierdense varkenshouder hoeft dwangsom niet te betalen

Vlierdense varkenshouder hoeft dwangsom niet te betalen

De Vlierdense varkenshouder Mario Berkers hoeft een dwangsom van tienduizend euro per maand niet te betalen. Dat maakte de Raad van State woensdag bekend. De dwangsom was opgelegd door de gemeente Deurne, maar is nu door de Raad van State van tafel geveegd.

De gemeente wilde de boer een dwangsom opleggen, omdat hij meer ammoniak mag uitstoten dan in het Besluit emissiearme huisvesting is vastgelegd. Berkers mag dit omdat hij met zijn bedrijf gebruik maakt van de ‘stoppersregeling’, een overgangsregeling voor boeren die stoppen met hun huidige activiteiten. De boer gaat zijn onderneming aan de Belgerenseweg ombouwen, om straks biggen te kunnen houden in plaats van varkens.

Dwangsom
De dwangsom van tienduizend euro per maand kon oplopen tot zestigduizend euro. Dat is nu door de Raad van State van tafel geveegd. De gemeente wilde Berkers de dwangsom opleggen, omdat zij het niet eens was met de eerdere uitspraak van de rechtbank. Daarin stond dat de boer de ammoniakregels niet zou overtreden. De gemeente wilde een dwangsom, mocht het voorkomen dat de varkenshouder met zijn nieuwe activiteiten de regels wel zou overtreden.

Bij een eventuele toekomstige overtreding mag de gemeente van de Raad van State wel zelf beslissen om een dwangsom op te leggen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen