14.1 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneVR-bril helpt patiënten met chronische pijn klachten te verminderen

VR-bril helpt patiënten met chronische pijn klachten te verminderen

Het Elkerliek Ziekenhuis is gestart met een speciaal trainingsprogramma voor mensen met chronische lage rugpijn. Het programma is erop gericht om de chronische pijn te verminderen, zonder het gebruik van medicijnen.

De trainingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewezen pijneducatie en oefeningen uit de psychologie.

Reis door eigen lichaam
Voor Bas van Lith uit Gemert is het trainingsprogramma een uitkomst. Zo’n tien jaar geleden werden er in het ziekenhuis foto’s gemaakt van zijn rug. Conclusie: versleten.

Van Lith kwam terecht in het Pijncentrum van het Elkerliek. Daar leren patiënten in een aantal weken hoe pijn ontstaat en hoe ze deze zelf kunnen beïnvloeden. Daarbij wordt gebruikgemaakt van mindfulness, psychologie en scholing over pijn. Ook maken deelnemers een reis door het eigen lichaam met behulp van een VR-bril (virtual reality).

VR-bril
“Ik was hier in het begin wel sceptisch over. Ik had geen idee wat ik moest verwachten. Zes tot zeven weken trainen. Maar toch stapte ik er met volle overtuiging in”, vertelt Van Lith. Met name het gebruik van de VR-bril in de trainingen vond hij erg bijzonder. “Je zweeft langs je zenuwbanen en ziet een pijnprikkel ontstaan. Daar moet je dan je focus leggen, goed concentreren en dan kan je die pijnprikkel laten ontploffen. Dan verdwijnt ‘ie. Dat is echt heel mooi vormgegeven. En het resultaat: ik weet nu dat ik de pijn kan sturen.”

Foto: Elkerliek Ziekenhuis

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen