18.1 C
Deurne
maandag 16 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneVriendengroep STIEF wijdt Tuinpad Park in met jeu de boules-toernooi

Vriendengroep STIEF wijdt Tuinpad Park in met jeu de boules-toernooi

Het nieuwe Tuinpad Park aan de Hogeweg in Deurne was zondag het toneel voor een jeu de boules-toernooi met een naam die nogal misleidend blijkt te zijn. Het ‘Open Roggelse’ doet vermoeden dat het om wedstrijden van een Limburgse club gaat, maar toch was het een initiatief van de Deurnese vriendengroep het STIEF.

“Wij gingen vroeger altijd naar Camping Leistert in Roggel en daar speelden we dan ook jeu de boules”, vertelt Henry van den Berkmortel. “Toen onze kinderen ouder werden en niet meer meegingen, zijn we gestopt met het kamperen daar. Maar het jeu de boulen vonden we toch wel heel leuk, dus toen zijn we gestart met een jaarlijks toernooi onder de naam ‘Open Roggelse’.”

Vriendengroep
Toch kan niet zomaar iedereen deelnemen aan de wedstrijden, legt Van den Berkmortel uit: “Het heet wel ‘open’, maar dat is het natuurlijk niet echt omdat de deelnemers allemaal behoren tot de vriendengroep. Ondertussen heeft het ook niks met Roggel te maken, maar het is gewoon een grappige knipoog naar de kampeervakanties op de Leistert.”

Het jaarlijkse jeu de boules toernooi van STIEF vond zondag voor de eerste keer plaats in het Tuinpad Park waar Henry ook bij betrokken is vanuit de Stichting Tuinpad van mijn Vader. “Voorheen hebben we de wedstrijden lang gespeeld bij het Dinghuis toen er nog geen stenen lagen en het terrein nog uit leemgrond bestond. Daarna hebben we het toernooi tot en met vorig jaar op zelf geprepareerde banen in het Zandbos gehouden”, vertelt Van den Berkmortel.

Fijne sfeer
Met de komst van het nieuwe park is voor de vriendengroep een ideale omgeving ontstaan om het ‘Open Roggelse’ in voort te zetten. “Het is een hele fijne sfeer, waarbij mensen langs komen wandelen en een praatje maken”, zegt Henry. “Bovendien liggen er al twee jeu de boules banen en hebben we er voor de gelegenheid nu twee tijdelijke aan toegevoegd door ook op de grindpaden te spelen.”

“Eigenlijk is het een granaatscherf die we hebben gevonden in de Walsberg en waar we die ballen op hebben gemaakt.”

De prijs waar de deelnemers van het toernooi om strijden bestaat uit een kunstwerk waarin een bijzondere vondst uit de Walsberg is gecombineerd met jeu de boules ballen. “Het is een wisselbokaal waarin elk jaar de naam van de winnaar wordt geslagen. Eigenlijk is het een granaatscherf die we hebben gevonden in de Walsberg en waar we die ballen op hebben gemaakt”, aldus Van den Berkmortel.

Carnaval
STIEF staat voor Stichting Ter Initiëring van Exclusieve Festiviteiten en werd eind jaren 80 opgericht door de vriendengroep die zich zorgen maakte over de voortgang van het Deurnese carnaval. Aanvankelijk zorgden ze ervoor dat er elke maandag tijdens de carnaval een nieuw lied werd gecomponeerd, waarmee de Deurnese kroegen werden bezocht.

Het STIEF trad ook op bij het eerste Klotgemul-festival in 1991 in De Vierspan. Vier liedjes van de vriendengroep werden in 1991 op een cd gezet: Fietsband, Ja Krek, Lotje uit de Loterij en Stief. De cd werd opgenomen en uitgebracht door P.V. Music; de studio van Peter Vincent, die één van de leden is van STIEF. In 1996 maakte de vriendengroep ook nog de cd Dweilen op Maandag, waarop naast de eerdere vier nummers nog een zevental carnavalsliedjes werden toegevoegd.

Nacht van het Witte Doek
De eerste CD uit 1991 verkocht zo goed in Deurne dat STIEF met de opbrengst iets terug wilde doen voor de Deurnese gemeenschap. Dit kreeg gestalte door op de laatste zaterdag van augustus in 1992 een groot filmscherm op de Markt in Deurne te installeren om daar, in de open lucht, een tweetal films te vertonen.

Dat was de start voor De Nacht van het Witte Doek dat inmiddels is uitgegroeid tot een jaarlijks driedaags festival met de meest uiteenlopende filmactiviteiten op diverse locaties in Deurne.

UMTATA
De leden van de vriendengroep stonden ook aan de wieg van percussiegroep UMTATA. Dat groeide van een carnavalsactiviteit tot een serieus muziekgezelschap dat met Zuid-Amerikaanse instrumenten ritmische muziek ten gehore brengt en waarbij de muzikanten zich op uitzonderlijke wijze uitdossen en voortbewegen in een speciaal daarvoor vervaardigd voertuig. UMTATA treedt tot op dag van vandaag met succes op in binnen- en buitenland.

In 1997 namen een aantal leden van het STIEF, samen met een aantal andere mensen het initiatief om theateractiviteiten naar Deurne te halen. Er was in die tijd geen theater in Deurne gevestigd en er was ook geen accommodatie die daarvoor geschikt was. Daarom werden er voorstellingen in wisselende kleine accommodaties georganiseerd.

Eerst vonden die plaats in het kleine atelier van Museum De Wieger, later verhuisde Theater het Atelier naar Herberg De Roode Leeuw aan de Molenstraat en vervolgens naar Het Gerardushuis in de Walsberg. Met de komst van het cultuurcentrum in Deurne in 2009 werd Theater Het Atelier overbodig. Omdat het niet werd geïntegreerd in het aanbod van het CCD werd de stichting ontbonden.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen