18.1 C
Deurne
maandag 16 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- NeerkantVrijwilligers van Museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant kijken weer met...

Vrijwilligers van Museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant kijken weer met vertrouwen vooruit

Na een periode dat het Neerkantse Museum Techniek met ’n Ziel in zwaar weer verkeerde, is er voor de vrijwilligers nu weer een tijd aangebroken dat ze met vertrouwen vooruitkijken. Om alle doelen te bereiken die de stichting voor het museum voor ogen heeft, moeten nog wel de nodige financiën worden verworven, maar de helft van het bedrag is al ontvangen of toegezegd.

“We kunnen wel stellen dat 2023 een zeer turbulent jaar is geweest voor ons museum. Het voortbestaan hing aan een zijde draadje. Gelukkig hebben een heleboel mensen die draad vastgegrepen en niet meer losgelaten”, zegt stichtingsvoorzitter Ad Cosijn.

Sluiting
Het pand waarin het museum gevestigd is, was voorheen eigendom van een beheersmaatschappij die werd opgeheven. Hierdoor kon het aflopende huurcontract niet verlengd worden en dreigde sluiting voor Museum Techniek met ’n Ziel. Om dat te voorkomen heeft de stichting alle mogelijkheden onderzocht en alles in het werk gesteld om het pand zelf aan te kunnen kopen.

Een aantal Neerkantse inwoners was bereid om het benodigde geld voor de aankoop te financieren. Daarmee kwam het eigendomsrecht in handen van het museum zelf. “Daardoor is museum Techniek met ’n Ziel gered van de ondergang en zijn wij als stichting vanaf 13 december 2023 eigenaar van het pand”, legt Cosijn uit. De gemeente Deurne heeft na de aankoop een eenmalige subsidie verstrekt om in de komende jaren over eigen middelen te kunnen beschikken. Daarnaast kregen de vrijwilligers van het museum veel steunbetuigingen vanuit het dorp en het hele land.

Nieuwe start
Hoewel er komende tijd nog veel moet gebeuren, kijkt Ad Cosijn positief aan tegen de mogelijkheden voor het museum: “Met het stichtingsbestuur en een heleboel vrijwilligers hebben we een nieuwe start gemaakt en samen zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet. Het bezoekersaantal laat zien dat dit vertrouwen terecht is.”

Er zijn al verschillende zaken als investering in de toekomst uitgevoerd. “We hebben het bestuur versterkt voor het vele werk dat ons wacht. Met de eigen middelen die we nu hebben, gaan we met behulp van cofinanciering zorgen voor verbeteringen en een uitbreiding van ons pand”, vertelt Cosijn.

Meer ruimte
De hoge energiekosten van het verouderde pand wil de stichting reduceren door in te zetten op verduurzaming van het gebouw. Ook wordt de toegankelijkheid verbeterd door het aanbrengen van een lift, een brede trap, het egaliseren van vloeren en verbeteren van de toiletten. “We hebben ondertussen al enkele fondsen benaderd voor subsidieaanvragen voor extra geld dat nodig is voor verduurzaming, onderhoud en meer ruimte”, aldus de stichtingsvoorzitter.

Naast de functie als museum biedt het gebouw ook onderkomen aan onder andere de heemkundekring, is er een huiskamer waar dorpsbewoners samenkomen, staat er een ruilboekenkast en is er een reparatieservice. Cosijn legt uit dat die veelzijdigheid van het museum ook in de toekomst een belangrijke rol blijft spelen: “Door meer ruimte te creëren willen we verder werken aan alle doelen die ons multifunctionele museum zich gesteld heeft met al haar vrijwilligers en met alle bezoekers. We hebben daarvoor een beleidsplan voor de komende vier jaar opgesteld.”

550.000 euro
Samen met adviseurs, een architect en een aannemer heeft het stichtingsbestuur een huisvestingsplan opgesteld. In totaal is er ongeveer 550.000 euro nodig om alle verbeteringen, voorzieningen en uitbreiding aan het pand te realiseren. “We hebben de eerste donaties en subsidies reeds binnen. Ongeveer de helft van het bedrag hebben we reeds beschikbaar vanuit reeds ontvangen en toegezegde subsidies en donaties. Andere subsidieaanvragen lopen nog of zijn in voorbereiding”, vertelt Ad Cosijn.

De voorzitter zegt dat iedere financiële ondersteuning in welke vorm dan ook zeer welkom is, zodat de stichting zich volledig kan richten op de verduurzaming en verbetering van de toegankelijkheid van het museum. “Daarna volgt hopelijk zo snel mogelijk de noodzakelijke aanbouw zo gauw we over alle middelen daartoe beschikken”, besluit Cosijn.

Het museum is iedere woensdag, donderdag, vrijdag en zondagmiddag geopend van 13.30 uur tot 16.30 uur. De entree bedraagt 5 euro voor kinderen van 6 tot 12 jaar, vanaf 13 jaar oud is de prijs 10 euro per persoon. Kinderen tot en met 5 jaar en houders van een museumjaarkaart mogen gratis naar binnen. De toegangskosten zijn inclusie koffie of thee en een wafel. Daarnaast worden alle bezoekers rondgeleid door één van de museumvrijwilligers.

Groepen van zes personen of meer worden gevraagd zich van te voren aan te melden via de website van Museum Techniek met ’n Ziel. Via het aanmeldingsformulier is het ook mogelijk een bezoek voor een groep op iedere dag van de week in te plannen, eventueel op een moment buiten de reguliere openingsdagen en -tijden. Je vindt het museum aan de Dorpstraat 23 in Neerkant.

Foto’s: Museum Techniek met ’n Ziel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen