5.6 C
Deurne
dinsdag 6 december 2022
Home- DeurneWaterschappen gaan droogte in De Peel aanpakken

Waterschappen gaan droogte in De Peel aanpakken

Het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en het Peel- of Defensiekanaal gaan op de schop. Dat doen Waterschap Aa en Maas en Waterschap Limburg om de droogte in De Peel tegen te gaan. Zij tekenden hiervoor afgelopen week een overeenkomst.

Voor het op orde brengen van de Peelkanalen is zo’n 16,5 miljoen euro uitgetrokken. De kanalen worden gebruikt voor de aanvoer van water voor landbouw en natuur in Oost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg. Door de klimaatverandering kampt de grond in deze gebieden steeds vaker met periodes van droogte. Om dit tegen te gaan worden er verschillende aanpassingen gedaan aan de kanalen. Het gaat om onder meer het herstellen van de kades en het verbeteren en automatiseren van bestaande stuwen en gemalen.

‘Grote schade’
“Een tekort aan water in periodes van droogte leidt nu bijna jaarlijks tot grote landbouwkundige en ecologische schade in de regio. Het herstel van de kanaalkades moet lekkages stoppen en mens en natuur beschermen tegen een doorbraak”, aldus Peter van Dijk van Waterschap Aa en Maas. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in de loop van 2021 van start gaan.

Peelbrand
In april vorig jaar ontstond er een grote brand in de Deurnese Peel. Het vuur heeft in totaal zo’n 700 hectare natuur verwoest. Uit onderzoek is de gebleken dat de brand zich zo snel heeft kunnen verspreiden door de droge begroeiing en lastige weersomstandigheden. Ook is er onvoldoende aandacht voor brandveiligheid in het gebied, concludeerden de onderzoekers.

Foto: Waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen