Busfabrikant Ebusco uit Deurne heeft het voor elkaar gekregen om 22 miljoen euro aan uitstaande leningen voor de deadline van 15 augustus af te lossen. De drie financiers krijgen daarvoor aandelen in Ebusco terug. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Heights en het Japanse Kabuto nemen samen de leningen van ING Bank en Rabobank over.
Daarnaast maakte Ebusco maandagavond bekend dat het bedrijf met een Europese klant een contract heeft getekend voor de levering van diverse energieopslagsystemen en bijbehorende apparatuur, met een totale waarde van circa 39 miljoen euro.
Belangrijke stappen
COO Michel van Maanen en oprichter Peter Bijvelds zeggen dat de overeenkomst over de herstructurering van de schulden en de ondertekening van het energiecontract belangrijke stappen zijn in de versterking van de financiële positie en de strategische richting van het Deurnese bedrijf: “Deze ontwikkelingen weerspiegelen het vertrouwen van onze stakeholders in Ebusco en we zijn hen zeer dankbaar voor hun steun aan het bedrijf.”
Dit betekent nog niet dat de bussenbouwer nu uit de problemen is. Ebusco blijft afhankelijk van een nieuwe kapitaalinjectie om te overleven. In het geval dat de busfabrikant op termijn niet in staat is de vereiste injectie aan te trekken, kan het insolvent worden. Dat betekent dat het bedrijf, niet meer in staat is om hun rekeningen te betalen. In Nederland zijn er in dit geval drie opties: faillissement, surseance van betaling of schuldsanering.
Opvolger Schreyer
Daarnaast is er nog geen opvolger gevonden voor CEO Christian Schreyer. Vorige maand werd bekendgemaakt dat de Duitse topman vanwege gezondheidsredenen zou zijn opgestapt. Verschillende bronnen melden echter dat het botste tussen Schreyer en oprichter Peter Bijvelds en dat hij daarom is vertrokken.
“De herstructurering stelt ons in staat om ons volledig te richten op de uitvoering van ons Turnaround Plan, de versterking van onze liquiditeitspositie, de levering van goederen aan onze klanten.”
De Duitse CEO moest het zogeheten Turnaround Plan ten uitvoer brengen, maar dit komt nu voorlopig op het bordje van Chief Operating Officer (COO) Michel van Maanen en Bijvelds te liggen. Chief Financial Officer (CFO) Mark de Haas die eerder naast Van Maanen als vervanger was aangewezen, heeft besloten terug te treden.
Zijn verantwoordelijkheden zijn over gedragen aan Business Controller Roel Nagelmaeker van Ebusco. Hij heeft samen met De Haas een belangrijke rol gespeeld in de nieuwe opzet van de leningen. “De herstructurering stelt ons in staat om ons volledig te richten op de uitvoering van ons Turnaround Plan, de versterking van onze liquiditeitspositie, de levering van goederen aan onze klanten”, zeggen Bijvelds en Van Maanen.
Werkkapitaal
Om op korte termijn werkkapitaal te kunnen bieden, moet Ebusco naar verwachting met één of meer van haar partners in China overeenstemming bereiken over een werkkapitaalfaciliteit van maximaal 9 miljoen euro. Dat bedrag moet dan gekoppeld beschikbaar zijn aan de leveringsschema’s van de bussen van Ebusco.
De busfabrikant meldt op zoek te zijn naar alternatieve manieren om het werkkapitaal te versterken. “Hiertoe kan een contractuele overeenkomst met een Chinese contractfabrikant behoren. Deze zou dan bepaalde voorraden die nu in handen zijn van Ebusco, overnemen, met name voor de 3.0-bussen”, aldus de Deurnese bussenbouwer.
Op 18 augustus vindt de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) van Ebusco plaats.
Foto: Ebusco