De gouden Romeinse helm die op 17 juni 1910 werd gevonden in de Peel en tegenwoordig in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden tentoongesteld staat, houdt mensen al sinds de vondst bezig. Er doen vele verhalen de ronde over de Peelhelm; sommige kloppen en een aantal misschien juist niet. Bij het symposium ‘Verhalen rond de Gouden Peelhelm’ geven twee vooraanstaande wetenschappers komende donderdag in Helenaveen een lezing over de belangrijkste archeologische vondst ooit in de gemeente Deurne.
Dr. Jasper de Bruin is conservator Romeinse geschiedenis van het RMO en geeft meer informatie over de verhalen die verteld zijn door een kleinzoon en een dochter van de turfstekers die bij de vondst aanwezig waren. De titel van zijn lezing is: ‘Een verhaal zonder einde’.
Waarheid
Professor dr. Hans Joosten legt uit wat de beperkingen zijn van het vinden van de waarheid in het verleden en de relatie tot de Gouden Peelhelm die werd gevonden ter hoogte van de huidige Centurioweg op ’t Zinkske bij Helenaveen.
Naast de lezingen kunnen bezoekers van het symposium persoonlijke getuigenissen van nazaten van de vinders en getuigen verwachten en wordt een voorlichtingspaneel onthuld bij de vindplek van de Gouden Helm. Daarnaast wordt de collectie Kluijtmans overhandigd aan het Rijksmuseum van Oudheden. Dit zijn een aantal voorwerpen die door de jaren heen op de vindplaats zijn aangetroffen.
Muziekstukken
Bij het symposium vinden ook een aantal ludieke activiteiten plaats, zoals een demonstratie vuursteen kappen voor pijlpunten door steenhouwer Bert Vullers. Goudsmid Maarten Dolmans geeft een presentatie van Romeinse attributen en een lied van troubadour Hans van Gorp en een ballade beleven hun première. Beide muziekstukken zijn speciaal voor het symposium geschreven.
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 10 oktober van 13.30 uur tot 18.00 uur in Dorpscentrum De Gouden Helm aan de Oude Peelstraat 3 in Helenaveen. Deelnemers aan het symposium worden tussen 13.00 en 13.30 uur ontvangen met koffie en thee. Tijdens de pauze is er ook koffie of thee en Limburgse vlaai verkrijgbaar.
Deelnamekosten bedragen 15 euro per persoon. Aanmelden kan door een email te sturen naar huub@kellerberg.com met vermelding van je naam en de tekst ‘Deelname symposium 10 oktober’ of door een bedrag van 15 euro over te maken naar bankrekeningnummer NL 60 RABO 0168 9988 74 ten name van Stichting Historische Werkgroep Grashoek. Alle deelnemers ontvangen na het symposium een digitale brochure, waarin de inhoud van het symposium en andere getuigenissen nog verder worden toegelicht.
Lees ook: Verhalen rond Gouden Peelhelm leven nog steeds; vindplek bij Helenaveen krijgt informatiebord
Foto: RVO Leiden