23 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneWethouders Verhees en Biemans nemen fotoboek in ontvangst over slechte staat van...

Wethouders Verhees en Biemans nemen fotoboek in ontvangst over slechte staat van bomenrij Heiakker

Wethouders Helm Verhees en Marinus Biemans hebben donderdagmiddag bij sporthal de Kubus in Deurne het fotoboek in ontvangst genomen dat is samengesteld door Wijkraad de Heiakker, Natuur- en Milieucentrum de Ossenbeemd en Stichting Boombelijd Deurne.

Hierin zijn beelden te zien van de bomenrij van het natuurlijk kunstwerk van Roberto Ruggiu in de Heiakker. De bomen zijn er volgens de organisaties slecht aan toe. Ze markeren de lijn waar de Peelrandbreuk door de wijk loopt.

Geschrokken
Wethouder Verhees legt uit dat er vooraf gedegen onderzoek is gedaan naar hoe de bomen geplant zijn en welke bomen bij elkaar zouden passen, maar erkent dat het in de praktijk niet goed verloopt: “De bomen die tegen elkaar moeten groeien, dat gaat niet lukken”. Verhees vertelt dat de kunstenaar ook recent heeft gezien hoe zijn natuurlijk kunstwerk erbij staat: “Hij stond er versteld van en is geschrokken.” Wethouder Biemans voegt nog toe: “De droogte heeft de bomen ook nog wel een extra tik gegeven.”

Volgens Jan Zwakhoven van de wijkraad is het kunstwerk in de oorspronkelijke uitvoering niet goed aangelegd en in ieder geval later ernstig verwaarloosd: “Ze hebben twee bomen in één plantgat zijn geplaatst. De bomen verdringen elkaar op deze manier en hebben niet voldoende ruimte. Hierdoor kan één van beide bomen zich niet ontwikkelen en in veel gevallen sterft die uiteindelijk af.”

Zichtbaarheid
De twee wethouders vinden het een goede zaak dat de organisaties het probleem hebben gesignaleerd en met het fotoboek onder hun aandacht hebben gebracht. Ook de suggestie om iets te doen aan de geringe zichtbaarheid van de Peelrandbreuk zien Verhees en Biemans als een opdracht voor de gemeente om de plek ook in recreatieve en toeristische zin aantrekkelijker te maken. Een ander idee is om in samenhang met Geopark Peelhorst en Maasvallei meer aandacht aan het kunstwerk en het unieke natuurverschijnsel te schenken.

Geduld
Wijkraad de Heiakker, Natuur- en Milieucentrum de Ossenbeemd en Stichting Boombelijd moeten nog wel even geduld hebben voor er iets wordt ondernomen. Verhees legt uit dat kunstenaar Ruggiu uiteindelijk over het kunstwerk gaat en er met hem overlegd moet worden. “Ergens begin volgend jaar wordt er gekeken naar hoe we dit kunnen oplossen”, zegt Helm Verhees.

De wethouder zegt dat er vanwege een personeelstekort op dit moment geen tijd is om het probleem direct op te lossen. Collega-wethouder Biemans vult Verhees aan: “Het heeft te maken met capaciteit. We zijn nu bijvoorbeeld hierachter bezig aan de fietspaden hier in de wijk, dat zijn wel dezelfde mensen die dit hier ook moeten doen.”

Verhees besluit met de belofte aan de drie organisaties dat ze ook input mogen geven over hoe het probleem met de bomenrij wordt opgelost: “We gaan er sowieso jullie bij betrekken.”

Lees ook: Zorgen over bomenrij in Heiakker; ‘Natuurlijk kunstwerk Peelrandbreuk verwaarloosd’

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen