13 C
Deurne
donderdag 28 maart 2024
Home- DeurneWie zijn eigenlijk die glasvezel-aanleggers?

Wie zijn eigenlijk die glasvezel-aanleggers?

Al een tijdje zie je ze overal in Deurne; de mannen die paarse en oranje kabels de grond in spitten. Ze maken lange dagen om ervoor te zorgen dat wij straks kunnen beschikken over supersnel glasvezelinternet. Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat deze harde werkers niet uit Nederland afkomstig zijn, maar wie zijn ze dan wel? 

Voor dag en dauw zijn ze al in touw, uiterlijk om 7.00 uur gaat de eerste schop de grond in maar al uren daarvoor is het dag voor de mannen die in opdracht van Spitters glasvezelleidingen leggen in Deurne. Ze komen niet uit de buurt, maar uit Den Haag. Tussen 4.00 en 5.00 uur kondigt hun wekker een nieuwe dag van uitgraven, ingraven en bestraten aan. En weer of geen weer, die dag eindigt pas als het werk klaar is.

Ingedeeld per nationaliteit
Omdat veel van de werkers slecht Nederlands of Engels spreken, worden de ploegen waar mogelijk ingedeeld per nationaliteit, dit maakt dat ze met elkaar kunnen communiceren. De club die op dit moment in de Sint Jozef bezig is, komt uit Griekenland. Onder hen zijn geen seizoensarbeiders, allemaal hebben ze een vaste verblijfplaats. Voorman Ntemis woont al twaalf jaar in Den Haag en heeft daar een koophuis. Hoe het precies met de andere mannen zit weet hij niet, daarover wordt niet gesproken. Wel weet hij dat ze allemaal al geruime tijd in Den Haag wonen.

Zwaar werk
In Griekenland was Ntemis elektricien, de bouwwereld is hem dus niet vreemd. Hij kwam naar Nederland vanwege de kansen op de arbeidsmarkt. Bij Spitters is hij begonnen als graver, zwaar werk. Inmiddels heeft hij zich opgewerkt tot voorman en daar is ie blij mee.

Rustig en netjes
Buurtbewoners valt het op dat de mannen zo rustig en netjes werken; geen geschreeuw, geen harde muziek, keurige tuinen en trottoirs na afloop. Niet meer dan normaal vinden de werkmannen dit, zo hoort het.

Straatbeeld
Nog even en Deurne kan massaal overstappen op glasvezelinternet. Dan verdwijnen de werkmannen en graafmachines van Spitters weer uit het straatbeeld, op naar een klus elders in het land.

Kijk hier voor de actuele planning van Spitters.

Foto: Daniëlle van de Haterd

 

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen