Als je al je hele leven in een fijn huis woont en ook nog in een buurt waar je het naar je zin hebt, stel je jezelf misschien niet zo snel de vraag of je daar wel altijd kunt blijven wonen. Toch wil Wijkraad Koolhof mensen aan het denken zetten over wat je moet doen om goed voorbereid te zijn op de toekomst wat wonen betreft.
Op zaterdag 24 juni houdt de wijkraad samen met Bergopwaarts, het programma Mijn Huis Past en Zorg in Deurne (WMO-loket) een informatiebijeenkomst voor de 55-plusser die zich wil oriënteren op prettig wonen op een latere leeftijd. “Als mensen een adviseur hebben zoals een zoon of dochter, vragen we om die vooral ook mee te nemen. Die kan ook zeker het nodige opsteken of meteen afspraken maken”, zegt Henk van der Ven van Wijkraad Koolhof.
Nu nadenken
Hij legt uit dat dit een thema is waarover je vooral al moet gaan nadenken als je nog prima vooruit kunt. “De bijeenkomst is bedoeld voor mensen waarvan de kinderen het huis uit zijn en die zich beseffen dat ze eigenlijk te groot wonen of dat hun woning op latere leeftijd misschien niet meer zo praktisch is”, vertelt Van der Ven.
Hulp
‘Begin op tijd met het nadenken hierover en kom erover in gesprek’. Dat zeggen ook de vrijwilligers van het ondersteuningsprogramma Mijn Huis Past, de woningbouwvereniging en Zorg in Deurne. Er is volgens de organisaties best wat hulp te vinden, zonder dat het tot verplichtingen leidt.
Mogelijkheden
Bij het nadenken over oplossingen voor de toekomst zijn er meerdere mogelijkheden die aan de orde komen bij de informatiebijeenkomst. De één kiest ervoor om zo lang mogelijk te blijven wonen in hetzelfde huis en wil wel aanpassingen in de woning doen. Een ander wil liever kleiner en bijvoorbeeld gelijkvloers gaan wonen.
Kleiner wonen
Henk van der Ven zegt dat in elk geval de keuze gemaakt moet worden tussen verhuizen en kleiner gaan wonen of de huidige woning aanpassen: “Bergopwaarts is ook bij de middag aanwezig en legt uit hoe mensen, die eigenlijk te groot wonen van hun diensten gebruik kunnen maken om kleiner te gaan wonen in dezelfde buurt of een andere buurt. Wooncoach Stefanie van der Schaaf weet daar alles van en de bezoekers van de informatiebijeenkomst kunnen haar na afloop ook vragen stellen.”
Huis aanpassen
Voor wie liever wil blijven wonen waar hij of zij nu zit, is het volgens Van der Ven goed om na te denken hoe het huis dan eventueel aangepast moet worden: “Hoe kan ik de rest van mijn leven hier comfortabel vooruit, ook al krijg ik misschien wat ongemakken? Bij die vraag helpt Stichting Mijn Huis Past. Je kunt door hen een wooncheck laten doen. Dan komt er iemand bij je thuis, die alles naloopt en die geeft dan een rapport met een aantal punten die duidelijk maken wat de risico’s zijn als je ouder wordt in jouw specifieke huis. Daarna weet je dus precies wat je zou kunnen doen om het beter te maken en die wooncheck kun je met hen al op de bijeenkomst zaterdag meteen afspreken.”
Win-win situatie
De andere optie om kleinere woonruimte te vinden is in Deurne niet makkelijk, weet ook Henk van der Ven: “Dat klopt, maar er wordt hier in Deurne behoorlijk wat nieuwbouw neergezet. Daarnaast kan Bergopwaarts je daarbij helpen, maar er zijn ook andere mogelijkheden die komende zaterdagmiddag worden besproken. Het zou echt een win-win situatie kunnen zijn. Dat je zelf kleiner woont met minder onderhoud en waarschijnlijk ook energiezuiniger. Plus je laat een huis achter voor een groter gezin die anders niks hebben.”
WMO
Bij de bijeenkomst zal WMO-consulent Manuel Conde van de Peelgemeenten uitleg geven over welk financiële regelingen er vanuit het WMO-principe beschikbaar zijn. “Hij legt uit wat dat betekent voor jou. Als je bijvoorbeeld wilt verhuizen en dat financieel moeilijk gaat, kan een gemeente meekijken wat ze voor je kunnen doen. Maar je krijgt ook te horen, waar je niet op kunt rekenen. Dat is ook belangrijk om te weten”, zegt Van der Ven.
Middag
Bij de informatiemiddag krijgen de bezoekers achteraf tijd om met andere inwoners en de deskundigen in gesprek te gaan. De bijeenkomst vindt zaterdag 24 juni plaats bij basisschool De Bron aan de Spaarne 18 in Deurne. De school is open vanaf 13.00 uur, het programma duurt van 13.15 tot 15.30 uur. “We doen het bewust op een zaterdagmiddag omdat het waarschijnlijk vooral de wat oudere generatie betreft en die in de avond vaak liever niet meer naar buiten gaat. De bijeenkomst is overigens niet alleen voor inwoners van de Koolhof, iedereen is welkom”, besluit Henk van der Ven.
Foto: Pexels