9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneWinnende films Deurnese FTAB Awards te zien in Cacaofabriek Helmond

Winnende films Deurnese FTAB Awards te zien in Cacaofabriek Helmond

De twee winnaars van de Film Talent Award Brabant (FTAB) die eind augustus werd uitgereikt tijdens de Nacht van het Witte Doek in Deurne, zijn zondag 28 januari te zien in de Cacaofabriek in Helmond. Beide films zijn inmiddels ook geselecteerd voor vertoning bij andere festivals. De makers gaan in Helmond na vertoning van de films met het publiek in gesprek.

Zowel de vakjury als het publiek waren het afgelopen zomer eens dat ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ van Martijn Welles de grote winnaar was van de FTAB. In zijn documentairefilm laat hij het levensverhaal zien van hemzelf en zijn broer die een beperking heeft. Een shortfilm gemaakt vanuit de fantasiewereld van de twee broers met daarin centraal; de broederliefde die zij delen. Bij de uitreiking van de prijs was de vreugde groot bij niet alleen filmmaker Martijn Welles, maar ook zijn oudere broer die erbij aanwezig was.

Verborgen wereld
Met zijn winnende afstudeerfilm wilde de student aan de St. Joost School of Art & Design Avans de kijker meenemen in wat hij en zijn broer hebben meegemaakt en hoe zij daar mee omgingen: “Na de vele jaren waarin wij speelden, verhalen bedachten, zijn beperking wegdachten en opgroeiden, wilde ik deze verborgen wereld die ik in deze participerende documentaire wil blootleggen. Niet alleen om met hem volgende stap zetten en met één laatste dans, maar ook om onze verschillen en de imperfecties die ik met hem deel onder ogen te zien.”

Rauwe film
Ook de film die bij de Deurnese Film Talent Award Brabant in de categorie ‘fictie’ werd gekozen als beste film, wordt vertoond in de Cacaofabriek. De dramafilm ‘Undergrowth’ (Kreupelhout) van Tim Ewalts is een intense rauwe film over twee broers en hun vader in een afgelegen bos in Zuid-Limburg. Ewalts maakte de film als afstudeerproject voor zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.

De twee winnende films werden gekozen uit zes genomineerde inzendingen. Deze werden geselecteerd door een vakjury uit alle inzendingen. Het is voor de tweede keer dat de FTAB wordt uitgereikt. Aan de wedstrijd die bedoeld is om aanstormend filmtalent aan te moedigen, konden studenten deelnemen die in 2022 of 2023 zijn afgestudeerd aan een Brabantse filmopleiding of zelf uit Brabant afkomstig zijn en buiten de provincie zijn afgestudeerd in deze schooljaren.

De werken van Welles en Ewalts zijn op zondag 28 januari om 16.00 uur te zien in de Cacaofabriek aan de Cacaokade 1 in Helmond. Bekijk hieronder de trailer van de film ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ van Martijn Welles.

 

Foto: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen