7.7 C
Deurne
vrijdag 13 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneWonen in Helenaveense Willibrorduskerk trekt mensen van heinde en verre

Wonen in Helenaveense Willibrorduskerk trekt mensen van heinde en verre

Hoe bijzonder is het als je woonkamer ligt in de apsis, een halfronde hoge ruimte, van een kerk? Of als je een rozetraam op je slaapkamer hebt? De aanstaande bewoners van veertien appartementen in de Helenaveense Sint-Willibrorduskerk vielen als een blok voor deze unieke woonlocatie. Donderdagmiddag vierden zij samen met alle betrokkenen de start van de bouwhandeling.

Een tikkeltje gespannen wellicht verzamelen de toekomstige bewoners zich deze zonnige middag voor de kerk. De ballonnen en het lint voor de ingang verraden dat er iets feestelijks staat te gebeuren. Aan wethouder Helm Verhees, ontwerpers Stan Verberne en Rens Crooijmans en Eugène van Eerd van de parochie de eer om dit door te knippen.

‘Dat gaat nooit gebeuren’
Het begon allemaal zo’n vijf jaar geleden toen Verberne en Crooijmans als afstudeerproject een herbestemmingsplan maakten voor de kerk. “Destijds hoopten we al dat het echt tot uitvoering zou komen. Onze studiebegeleider zei: ‘Vergeet het maar. Dat gaat niet gebeuren.’ Nu staan we hier vandaag aan het begin van de bouw”, zegt Verberne met lichte trots in zijn stem.

De twee bedenkers hebben inmiddels een eigen ontwerpbureau, Juist. Vastgoedregisseur uit Valkenswaard heeft het project onder zijn hoede. Samen met de projectontwikkelaar gingen de Deurnenaren verder aan de slag. Ze verfijnden hun studieproject tot het plan dat vanaf maandag ten uitvoer wordt gebracht.

Hierbij hebben zij steeds de voormalige kerkfunctie in gedachten gehouden, in overleg met de parochie. Crooijmans: “De voorkant blijft hetzelfde, dat is een beschermd dorpsgezicht. Aan de achterkant komt een grote, centrale hal. Veel karakteristieke elementen blijven behouden, zoals de ramen, bogen en het wijwatervat.”

‘Hoe vaak kun je wonen in een kerk?’
Juist die kenmerken spreken de toekomstige bewoners aan, zoals de 27-jarige Jop Claassen uit Evertsoord. “Ik zag dit project voorbij komen op Funda en ik dacht meteen: ‘Dat is mooi.’ Hoe vaak kun je nou wonen in een kerk? Dit is een unieke kans.”

Zijn appartement komt op de eerste verdieping. “Ik ben vanaf het begin af aan erbij betrokken geweest. Zo kon ik de indeling nog aanpassen. Toen de kerk aan de eredienst is onttrokken, kwamen er kerkbanken te koop. Daarvan heb ik er een gekocht voor in mijn appartement straks.”

Amsterdamse drukte verruilen voor rust
Ook koper Carla Jollie is gevallen voor het ongewone karakter van haar toekomstige woning. “Amsterdam is veel te druk geworden. Ik was op zoek naar rust en een tuintje voor mezelf. Toen zag ik dit project en dacht: ‘Leuk, laat ik eens gaan kijken.’ En het is nog betaalbaar ook.”

De Amsterdamse had meer ijzers in het vuur door heel Nederland, toch koos ze voor Helenaveen. “Het duurde wel lang voordat het daadwerkelijk tot koop kwam, maar omdat het zo’n bijzonder huis is, wilde ik erop wachten. Straks krijg ik een woonkamer op de plek waar vroeger de biechtstoel stond.”

Jollie heeft op de fiets al haar toekomstige woonomgeving verkend. Dat is voor Anne en Walter Hamelijnck niet nodig. “Wij zijn de enigen uit het dorp zelf die hier een appartement hebben gekocht”, vertelt Anne die al zestig jaar in de voormalige veenkolonie woont.

Het mooiste plekje van Helenaveen
“We wonen hier al mooi, maar we hebben ook altijd tegen elkaar gezegd: ‘Als de kans voorbij komt om iets unieks te kopen, dan doen we dat.’” Het stel was er dus als de kippen bij toen deze kans zich aandiende.

“Eigenlijk was het de bedoeling om een levensloopbestendige woning te kopen, die zitten ook in het project, maar wonen in de halfronde koepel stal ons hart. Straks hebben we twee verdiepingen met grote ramen uitkijkend op de Helenavaart. Het mooiste plekje van Helenaveen!”

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen