8.3 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneZes jaar cel en tbs geëist tegen Deurnenaar die zijn moeder doodstak...

Zes jaar cel en tbs geëist tegen Deurnenaar die zijn moeder doodstak in Asten

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) heeft donderdag zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de Deurnenaar die zijn moeder vorig jaar begin december in haar woning aan de Klaproosstraat in Asten doodstak. De toen 24-jarige uitwonende zoon bracht de moeder om het leven nadat de twee ruzie kregen.

Voor de 43-jarige Suzanne leek het vorig jaar op 9 december in eerste instantie een normale vrijdagavond te worden. Vanuit haar woning aan de Klaproosstraat belt ze met haar dochter, terwijl haar jongste zoon van 14 boven aan het gamen is op de Playstation.

Gillen
Het gaat helemaal mis wanneer de oudste zoon van Suzanne enkele ogenblikken later opduikt bij de woning. Vlakbij het huis is hij kort daarvoor uit de bus gestapt. De jongste zoon van 14 rent naar beneden wanneer hij zijn moeder hoort gillen en ziet zijn broer met een mes een groot aantal keer insteken op zijn moeder. Hevig geschrokken vlucht de jongen via een raam de woning uit en gaat naar een vriend. Kort daarna wordt de politie gewaarschuwd.

53 keer gestoken
Als agenten enkele minuten later bij de woning aan de Klaproosstraat verschijnen, vinden ze in de hal op de grond het levenloze lichaam van de moeder. Naast haar ligt een groot mes. De forensisch patholoog stelde later vast dat de vrouw 53 keer is gestoken. Op de eerste verdieping treffen ze haar oudere zoon aan. Hij zit onder het bloed. De man reageert niet op de politie en wordt aangehouden en meegenomen naar het bureau, terwijl de politie een rechercheteam formeert om de achtergronden te onderzoeken.

Al langer problemen
Al snel wordt voor de rechercheurs duidelijk dat het al langere tijd niet goed gaat in het gezin. Het blijkt dat er al geruime tijd forse problemen waren tussen de verdachte en zijn moeder. De officier van justitie lichtte de situatie woensdagmiddag tijdens de zitting toe: “Er waren vaker hoogoplopende ruzies en conflicten, net als op die fatale vrijdag. Over de exacte toedracht en het motief wordt wisselend verklaard door verdachte, maar hij zegt onder meer dat hij die avond verhaal ging halen bij zijn moeder. Hij was er namelijk van overtuigd geraakt dat zijn moeder seksueel getinte beelden van hem op het online platform OnlyFans had geplaatst.”

Dat verhaal blijkt een verzinsel dat mogelijk voortkwam uit een psychotische of schizofreniestoornis bij de verdachte, die later door specialisten werd vastgesteld. Ze concluderen verder dat de man een licht verstandelijke beperking heeft en een stoornis wat betreft cannabisgebruik. De specialisten zijn tot de slotsom gekomen dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij zijn moeder om het leven bracht. Ze achten een langdurige klinische behandeling van de man noodzakelijk en adviseren tbs met dwangverpleging.

Moord of doodslag
Een dag voordat de in Deurne wonende zoon zijn moeder om het leven bracht, opende de verdachte op zijn telefoon een krantenbericht over een zoon die zijn moeder neerstak in Rotterdam. Ook het ‘verhaal halen’ bij zijn moeder past volgens het OM mogelijk bij het scenario dat er sprake is van een vooropgezet plan. Daar staat tegenover dat hij het mes uit de keuken van zijn moeder pakte en niet zelf meenam. “Bovendien past de eerder genoemde ruzie beter bij een plotselinge opwelling, net als het blijven wachten op de politie na het feit”, zo concludeerde de officier van justitie.

Die stond tijdens de zitting ook stil bij het verdriet van de nabestaanden: “Voor hun is de onverwachte en gewelddadige dood van Suzanne zeer ingrijpend. De jongste zoon heeft moeten meemaken dat zijn oudste broer hun moeder voor zijn ogen heeft afgemaakt. Hij heeft doodsangst ervaren. Hij was bang dat zijn broer achter hem zou aankomen en hij de volgende zou zijn”, legde de officier uit.

Op basis van de conclusies uit het onderzoek wil het Openbaar Ministerie dat de verdachte wordt veroordeeld voor doodslag op zijn moeder en eist het OM een gevangenisstraf van zes jaar en de maatregel van tbs met dwangverpleging. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Foto: still Omroep Brabant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen