1.6 C
Deurne
vrijdag 9 december 2022
Home- DeurneZes Peelgemeenten pakken criminaliteit nu ook aan bij vastgoedtransacties

Zes Peelgemeenten pakken criminaliteit nu ook aan bij vastgoedtransacties

De gemeenten Deurne, Asten, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren gaan in hun samenwerking nu ook de wet Bibob inzetten bij vastgoedtransacties. Met deze wet wordt de integriteit van een aanvrager getoetst, om te voorkomen dat diegene een vergunning, subsidie of overheidsopdracht misbruikt voor criminele activiteiten.

Sinds 1 januari 2018 voeren de zes gemeenten in Peelland dezelfde beleidsregels voor iedere branche waarop de Wet Bibob van toepassing is. Zo wordt voorkomen dat een aanvrager uitwijkt naar de gemeente met de soepelste regels. De gemeenten passen deze regels al toe bij vergunningen in de horeca- en prostitutiebranche, omgevingsvergunningen met de activiteiten bouwen, en bij milieuaanvragen.

Uitbreiding

Nu is dit beleid uitgebreid met regels over vastgoedtransacties waarbij de gemeente contractpartij is. Bijvoorbeeld als het gaat om de aankoop van gronden of gebouwen, de uitgifte van grond, of de verhuur van gemeentelijk vastgoed. De uitbreiding van deze regels zien de Peelgemeenten als een effectieve ontwikkeling. Burgemeester Blanksma van Helmond, voorzitter van Team Peelland vertelt: “Dit is een volgende belangrijke stap in de aanpak van ondermijnende, georganiseerde criminaliteit. Onze gezamenlijke slagkracht wordt groter. Deze uitbreiding is essentieel om het ongewild faciliteren van criminele activiteiten te voorkomen.”

Wet Bibob

Bibob staat voor Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. De Wet Bibob geeft gemeenten de bevoegdheid om voor bepaalde branches vergunningen en subsidies te weigeren of in te trekken, indien ernstig gevaar bestaat dat daarmee strafbare feiten zullen worden gepleegd, of uit strafbare feiten verkregen voordelen zullen worden benut.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen