16.7 C
Deurne
dinsdag 22 april 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneZes Peelgemeenten zetten samenwerking arbeidsmigratie voort: ‘Werkt als een vliegwiel’

Zes Peelgemeenten zetten samenwerking arbeidsmigratie voort: ‘Werkt als een vliegwiel’

De zes Peelgemeenten Deurne, Asten, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren hernieuwen hun gezamenlijke afspraken wat betreft arbeidsmigratie. De focus bij de samenwerking ligt de komende tijd op de zorg voor goede huisvesting van arbeidsmigranten.

“We maken scherper waaraan we met elkaar werken. Doordat we onze manier van werken op elkaar afstemmen, voorkomen we verplaatsing van ongewenste situaties van de ene naar de andere locatie binnen de Peelregio. Bovendien delen we informatie en kennis met elkaar. Dat werkt als een vliegwiel”, zegt wethouder Helm Verhees als voorzitter van de Stuurgroep Arbeidsmigranten.

Wetgeving en beleid
De gemeenten zetten met het ‘Afsprakenkader arbeidsmigranten regio De Peel 2025-2028’ hun eerdere samenwerking voort. Daarbij worden de afspraken uit 2021 geactualiseerd. Dit is nodig vanwege recente ontwikkelingen in wetgeving en beleid.

Zo heeft bijvoorbeeld de Wet Goed Verhuurderschap invloed op de afspraken. “Daarnaast is het belangrijk om de nieuwe standpunten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met betrekking tot arbeidsmigratie goed door te voeren”, legt Verhees uit. Ook worden de ervaringen die in de afgelopen jaren op lokaal niveau zijn opgedaan, meegenomen in de aanpassingen.

Optimale randvoorwaarden
Deze veranderingen en inzichten zijn door de gemeenten verwerkt in het vernieuwde Afsprakenkader 2025. Daarin gaat veel aandacht uit naar de huisvesting van arbeidsmigranten. Uitzendbureaus, werkgevers en huisvesters zijn daarvoor primair verantwoordelijk. Maar het is aan de gemeenten om de optimale randvoorwaarden te creëren om arbeidsmigranten onder fatsoenlijke omstandigheden in de regio te laten verblijven, werken en gebruik te laten maken van voorzieningen.

In het afsprakenkader staat ook onder meer de samenwerking beschreven met het regionale informatie- en steunpunt Work in NL. Deze organisatie die sinds kort bestaat, kan volgens de samenwerkende Peelgemeenten een belangrijke rol spelen in de gezamenlijke aanpak. Verder zijn er afspraken gemaakt over de uitbreiding van de samenwerking op het gebied van toezicht en handhaving.

De zes gemeenten werken daarnaast met elkaar aan actuele cijfers over het aantal arbeidsmigranten en de huisvestingscapaciteit, nu en in de toekomst. “Dat inzicht is van belang om ook in de toekomst beter te kunnen sturen”, aldus Verhees. In het verlengde daarvan wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een lokale verhuurverordening voor de hele Peelregio.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen