De leden van Heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne maken zich zorgen over de gevolgen van de bouwplannen voor 24 appartementen aan de Lagekerk. Volgens de organisatie zouden de woningen met parkeergelegenheid ten koste gaan van de historische situatie en heeft het impact op twee gemeentelijke monumenten en hun context.
Daarom heeft de Heemkundekring een zienswijze ingediend en zijn ze in gesprek gegaan met de gemeente en de initiatiefnemer Miba bouwmanagement. Het overleg heeft nog niet tot een oplossing geleid waar zowel de Heemkundekring, de aanvrager als de gemeente volledig tevreden mee zijn.
Beukenhaag
Tijdens het gesprek heeft de Heemkundekring aangegeven dat een aantasting van het bestaande grasveld met beukenhaag niet bespreekbaar is. Daarnaast hebben de leden een aantal alternatieve oplossingen voor het parkeren voorgesteld.
Informatiebord
De initiatiefnemer gaf tijdens het gesprek aan bereid te zijn om de voorgestelde oplossingen te overwegen. Daarnaast wil deze opnieuw bekijken of er andere oplossingen mogelijk zijn voor de parkeerruimte. Miba bouwmanagement is ook bereid om de cultuurhistorische waarden beter zichtbaar te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een informatiebord of een verwijzing in het straatwerk om voorbijgangers te wijzen op de historie van deze plek.
Waterpomp
De nieuwbouwplannen zouden volgens tegenstanders er voor zorgen dat de middeleeuwse Plaetse en het Brinkje verloren gaan. Ook een aantal omwonenden heeft schriftelijk bezwaar gemaakt. Zij willen niet dat het pleintje met de Beatrixboom en nostalgische waterpomp verdrongen wordt door tien parkeerplekken. Het pleintje heeft geen beschermde monumentale status maar heeft voor veel Deurnenaren wel historische waarde. Op de plek bestond tot 1955 het buurtschapje Lage Kerk.
Cultuurhistorische waarde
De gemeente geeft aan dat uit advies van de Omgevingsdienst blijkt dat de bouwplannen in elk geval niet leiden tot een aantasting van de monumenten aan de Lagekerk 8 en de waterpomp. De gemeente vindt dat de Plaetse en Brink zeker cultuurhistorische waarde hebben maar dat het belang ervan door verschillende eerdere ingrepen minder groot is geworden. Het college vindt daarom op dit moment het realiseren van nieuwe woningen belangrijker dan het behoud van de cultuurhistorische waarden.
Als de gemeenteraad hiermee instemt, wordt het plan ter inzage wordt gelegd en kunnen er nog zienswijzen worden ingediend. Verder wil wethouder Helm Verhees met de bouwondernemer bespreken hoe de cultuurhistorische waarden van de plek beter zichtbaar gemaakt kunnen worden. De wethouder gaat ook nog in gesprek met de initiatiefnemer en de omwonenden om te kijken of bepaalde bezwaren vanuit de omgeving opgelost kunnen worden.
Foto’s: gemeente Deurne/DeurneWiki