12.9 C
Deurne
maandag 15 juli 2024
Home- DeurneZorgen in Deurne over sociale voorzieningen

Zorgen in Deurne over sociale voorzieningen

Hoewel de gemeente Deurne financieel gezond is en het jaar 2018 met een positief resultaat is afgesloten, zijn er zorgen bij het college en de raad van Deurne over de financiën in de toekomst op het gebied van sociale voorzieningen. Daarmee is de gemeente een van de weinige gemeenten in de regio die het jaar met een gezonde algemene reserve kon afsluiten.

Uit de jaarrekening van 2018 blijkt dat er onder de streep één miljoen euro over blijft wat zorgt voor voldoende weerstandsvermogen maar de gemeente waarschuwt dat bepaalde voorzieningen voor de inwoners van de gemeente Deurne in gevaar komen als er niet structureel meer geld komt van het Rijk.

Voorzieningen in gevaar

In bijna alle gemeenten dreigen grote tekorten op het gebied van sociale voorzieningen en dat is in Deurne niet anders. De gemeente vindt dat ze te weinig geld van het Rijk krijgt om de taken binnen het sociaal domein goed uit te kunnen voeren. Het tekort loopt op tot miljoenen. “Als dit zo doorgaat, komen voorzieningen voor onze inwoners in gevaar”, laat de gemeente Deurne weten in de aanbiedingsbrief van de jaarrekening. Hierbij gaat het om dorps- en wijkhuizen, het zwembad, de bibliotheek en subsidies voor verenigingen.

Nauwelijks ruimte

Het tekort op het sociaal domein over 2018 is nu twee miljoen euro. Dat kan nu in Deurne nog worden opvangen door incidentele meevallers en van wat er nog aan reserve was voor het sociaal domein. De gemeente geeft aan: “Deze reserve is nu volledig weg. We hebben nauwelijks nog ruimte om nieuwe tekorten op te vangen.”

Jeugdzorg

Het rijk heeft aangekondigd dat zij extra geld beschikbaar stelt voor de jeugdzorg. Het is echter nog onduidelijk hoe de bedragen worden verdeeld over de verschillende gemeenten en in welke mate Deurne hiervan kan meeprofiteren. Bovendien gaat het om een incidentele bijdrage die op lange termijn geen blijvende oplossing biedt.

WMO

Ook op andere gebieden maakt het rijk beleid dat gemeentes voortaan zelf moeten uitvoeren en daar worden volgens de gemeente Deurne onvoldoende financiële middelen voor beschikbaar gesteld. Hieronder vallen onder meer het WMO-abonnementstarief waar nu veel meer mensen gebruik van maken en de nieuwe Omgevingswet die veel kost. College en raad van de gemeente willen in de komende periode aan het rijk aangeven aangeven dat dit zo niet langer kan.

Bekijk hier alle stukken van de gemeente Deurne over de jaarrekening 2018.

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen