10.1 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneZorgen over toename zwerfafval en afvaldumpingen in Deurne

Zorgen over toename zwerfafval en afvaldumpingen in Deurne

De fracties van Progressief Akkoord-GroenLinks en Partij van de Arbeid hebben in een aantal raadsvragen hun zorgen toegelicht over de toename van zwerfaval en afvaldumpingen in de gemeente Deurne. De twee partijen zijn verontrust over de grote hoeveelheid rommel in het straatbeeld waaronder blikjes, papier en plastic en over de dumpingen van complete huisraden of puin die steeds vaker worden aangetroffen in het buitengebied.

De gemeente erkent het probleem en geeft aan op dit moment te werken aan het opstellen van een nieuw Afvaluitvoeringsplan 2025 waarin een aantal zaken verder kunnen worden onderzocht en worden aangepakt. Hierbij heeft de gemeente inwoners gevraagd om mee te denken over oplossingen. De resultaten van de enquête die door 636 inwoners is ingevuld, worden in november via digitale inwonersavonden besproken.

Hotspots
Uit onderzoek blijkt dat de dumpingen van complete inboedels en grof afval meestal plaatsvinden in de buitengebieden bij de Eikhofweg, Galgenbergseweg, Esdonk, Trienenberg en De Brink. Daarnaast zijn er binnen de bebouwde kom een aantal hotspots waar afvaldumpingen vaker voorkomen zoals bij de kleding- en glascontainers op het terrein van Jan Linders aan de Helmondseweg. Ook bij de Jumbo aan de Schelde in de Koolhof wordt bij de containers regelmatig rommel aangetroffen en bij het parkeerterrein tegenover het appartementencomplex aan de Rietgors in de Heiakker ligt vaker dan op andere plaatsen afval.

Coronacrisis
Het is niet met zekerheid te zeggen of de toename van dumpingen iets te maken heeft met de coronacrisis en de beperkte toegang van de milieustraat in die periode. De gemeente geeft aan: “De reden waarom mensen afval dumpen is lastig aan te geven. Afvaldumpingen komen al lange tijd voor. Aan het begin van de coronacrisis zagen we dat er meer afval werd gedumpt en ook op andere, meer afgelegen plekken. Het is gissen wat hier exact de redenen voor zijn.”

Inwonersbijeenkomsten
Progressief Akkoord-GroenLinks en Partij van de Arbeid willen weten wat de gemeente gaat doen om het tij te keren. Zeker omdat de buitendienst van de gemeente aangeeft sinds januari 2020 twee keer zoveel uren kwijt te zijn aan het opruimen van afvaldumpingen dan in 2019. De gemeente wil alle mogelijke verbeteringen verzamelen en deze worden met de inwoners besproken tijdens de inwonersbijeenkomsten in november. Hierbij kun je denken aan andere openingstijden van de milieustraat en betere afstemming op de wensen van de inwoners.

Buurtkorven
Daarnaast zal er tijdens de bewonersavonden worden gesproken over PMD-zakken met inhoud die niet is toegestaan en wordt er gekeken naar de functionaliteit van de afvalcontainers, het gratis ophalen van GFT-afval en het plaatsen van buurtkorven voor tuinafval. Het uiteindelijke Afvaluitvoeringsplan 2025 moet er voor zorgen dat alle afvalproblemen worden aangepakt.

Inzet boa’s
In de raadsvragen van de twee fracties kwam ook nog de suggestie naar voren om boa’s extra in te zetten bij de controle op illegale afvaldumpingen. Het moeilijke daaraan is volgens de gemeente dat boa’s alleen mogen optreden wanneer iemand op heterdaad wordt betrapt van illegale afvaldumping. Bij aangetroffen zakken wordt soms onderzoek gedaan naar adresgegevens in de zak. Dat is niet vaak het geval en het komt dus maar sporadisch voor dat degene die het afval heeft achtergelaten gevonden wordt. De gemeente verwacht dat de extra inzet van boa’s hierin niet het gewenste resultaat zal hebben.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen