8.4 C
Deurne
maandag 3 oktober 2022
Home- Helenaveen10-jarig Syrisch jongetje klopt aan bij tankstation in Helenaveen

10-jarig Syrisch jongetje klopt aan bij tankstation in Helenaveen

Een 10-jarig jongetje uit Syrie kwam afgelopen dinsdag in zijn eentje aanlopen bij een tankstation aan de A67. Hij had alleen wat kleren bij zich in een plastic tas en geen paspoort of andere identiteitsbewijzen, dit meldt de Helmondse wijkagent Frans Wagemakers op zijn Instagram-account.

Het jongetje dat alleen Arabisch sprak bleek Youssef te heten en vroeg naar zijn papa en mama. Wijkagent Wagemakers vertelt: “Gisteren kregen wij het verzoek te gaan naar het tankstation langs de A67 ter hoogte van Helenaveen. Daar was een 10-jarig jongetje het tankstation binnengelopen en vroeg in het Arabisch of de politie gebeld kon worden. Toevallig sprak de medewerkster ook Arabisch en nam zij contact op. In het tankstation troffen wij een mager klein jongetje genaamd Youssef op de grond met een grote scheur in zijn jas. Naast hem stond een kleine plastic tas met kleding. Hij had wat te eten gekregen van de medewerkster wat hij dankbaar op at.”

Tranen over zijn wangen
De zeer jonge vluchteling verteld aan de ingeschakelde tolk over de bijzondere reis die hij had gemaakt vanuit Syrië zonder zijn ouders. Wijkagent Frans Wagemakers: “Tijdens dit verhaal liepen de tranen over zijn wangen en vroeg hij of ik kon zorgen dat zijn “baba en mama” ook naar Nederland konden komen. Ik gaf hem een troostbeertje en zei dat ik hem het antwoord op zijn vraag niet kon geven. Deze troostbeertjes geven wij vaker aan kinderen om hen te troosten na een heftige gebeurtenis. Deze beer kwam nu goed van pas.”

Wanhopig
Een collega van Wagemakers was ondertussen druk bezig om een plek te vinden waar het jongetje kon overnachten. De agenten konden Yousef onderbrengen in Tilburg bij een soort pleegmoeder voor spoedgevallen. Frans Wagemakers vertel op zijn Instagram-account: “Daar aangekomen zag ik dat mijn nieuwe vriend zijn knuffel niet meer losgelaten had en een kleine glimlach op zijn gezicht had staan. Met een aai over zijn bol verliet ik de woning, hopend dat hij goed terecht zal komen en snel herenigd wordt met zijn ouders. Toen ik veel te laat na deze dienst thuis kwam kon ik het niet laten om even bij mijn eigen kinderen te gaan kijken. Hoe wanhopig moet iemand om zijn of haar 10-jarige zoon alleen de halve wereld over sturen met niks op zak in de hoop voor een betere toekomst? Ik kan het mij niet voorstellen.”

Het jongetje is waarschijnlijk verschuild in een vrachtwagen naar Nederland gekomen. Niet duidelijk is of het kind door een smokkelbende is vervoerd. Ingeschakelde hulpdiensten hebben zich ontfermd over het kind, er wordt naar een tijdelijk pleeggezin gezocht. Ondertussen gaan verschillende instanties proberen om het jongetje snel te herenigen met zijn vader en moeder.

Foto: Instagram-account wijkagenten_helmondcentrum

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen