20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- Deurne30 of 40 dagen zonder alcohol, ga jij de uitdaging aan?

30 of 40 dagen zonder alcohol, ga jij de uitdaging aan?

Een maand geen alcohol drinken levert al aantoonbare voordelen op voor de gezondheid. Dit blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek. De werkgroep Lekker Fris in Deurne daagt iedereen in Deurne uit om ook 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken en zelf deze gezondheidseffecten te ervaren. Battle on the Dancefloor-winnaar Davy Denkers, Roos van Otterdijk (bekend van het BNN tv-programma Undateables), veldrijdsters Yara Kastelijn en Sanne van Paassen, personal trainer Jaimy Duijmelinck en wethouder Marinus Biemans hebben zich al aangemeld. Wie volgt?

Dat een maand geen alcohol drinken al aantoonbare gezondheidseffecten heeft, blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek van het Radboudumc en het televisieprogramma De Kennis van Nu. Aan het onderzoek deden veertien proefpersonen mee. Zij hielden een ‘droge maand’. Ze werden fitter, hun cholesterol daalde, buikvet nam af en hun bloedwaardes verbeterden. Zodra de proefpersonen weer gingen drinken, verdween het gezondheidseffect.

In Deurne organiseert de lokale werkgroep Lekker Fris in Deurne de actie IkPas. Dit is een uitdaging voor jezelf om te kijken wat een maand zonder alcohol met je doet. Je kan in je eentje meedoen, maar ook samen met collega’s, familie of vrienden.

Uit de evaluatie van IkPas 2016 blijkt dat deelnemers ook geruime tijd na de actie bewuster omgaan met alcohol. Meer dan 70% van de deelnemers zegt dat zij sinds de actie bewuster drinken. Zes maanden na de actie van vorig jaar blijkt dat het aantal overmatige drinkers is gehalveerd, dat meer mensen drinken volgens de norm van de Gezondheidsraad (gemiddeld niet meer dan één alcoholhoudende consumptie per dag en af en toe een alcoholvrije dag) en dat een klein aantal deelnemers zelfs helemaal is gestopt, ook al roept de actie daar niet toe op.

De actie ’30 dagen zonder alcohol’ start op woensdag 1 maart en duurt tot en met donderdag 30 maart. Na aanmelding op de website www.ikpas.nl kunnen deelnemers (zolang de voorraad strekt) een polsbandje ophalen in het gemeentehuis van Deurne. Hiermee kunnen ze laten zien dat ze meedoen. Mensen die in Deurne werken, maar er niet wonen, kunnen bij aanmelding de postcode gebruiken van de organisatie waar zij werken. De actie ’40 dagen zonder alcohol’ loopt van Aswoensdag 1 maart tot en met Palmzondag 9 april. Het is van belang dat mensen zich vooraf aanmelden, dit kan niet meer als de actie eenmaal gestart is.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen