Het aantal varkens in de gemeente Deurne zal fors dalen door de uitvoering van de subsidieregeling voor varkenshouders die willen stoppen met hun bedrijf. Er zijn in Deurne dertien varkenshouderijen die definitief meedoen aan de regeling waarmee er ongeveer 45.000 minder varkens in de gemeente komen.
In overleg met deze varkenshouders worden geleidelijk alle vergunningen ingetrokken, dierenrechten worden doorgehaald en bestemmingsplannen aangepast zodat er geen intensieve veehouderij meer mogelijk is op die locaties. Door de Subsidieregeling sanering varkenshouderij verdwijnen ook ongeveer 47.000 m² aan stallen die op termijn gesloopt worden.
Afgehaakt
De gemeente heeft in totaal met negentien varkenshouderijen contact gehad over mogelijke deelname aan de regeling. Een aantal van deze bedrijven is om verschillende redenen afgevallen waaronder het niet voldoen aan de eisen voor de subsidieregeling. Ook zijn een aantal varkenshouders alsnog afgehaakt omdat de regeling financieel niet interessant genoeg bleek voor hen of omdat er een bedrijfsopvolger is gevonden en het varkensbedrijf toch wordt voortgezet. Met de dertien definitief deelnemende bedrijven verdwijnt ruim 10% van het vergunde aantal varkens in de gemeente Deurne.
Ingrijpende verandering
De gemeente heeft met de deelnemende varkenshouders besproken wat er staat te gebeuren bij een toekenning van de subsidie. Dat is een ingrijpende verandering voor de ondernemer waarbij goed naar alle details voor de toekomst moet worden gekeken zoals het intrekken van vergunningen, sloop van stallen, financieringen, hypotheken, afspraken met voerleveranciers en eventuele pensioenaanvulling.
Woonbestemming
Maar vooral ook de situatie na beëindiging van het varkensbedrijf is van belang. Wat wil de ondernemer daarna gaan doen? De een schakelt over op de akkerbouw of wil een insectenkwekerij beginnen. Een ander kiest voor een recreatieve bestemming of wil een woonbestemming voor het perceel krijgen.
Geen intensieve veehouderij
In elk geval staat volgens de zogenoemde SRV-regeling (Subsidieregeling sanering varkenshouderij) wel vast dat er op deze locaties na beëindiging van het varkensbedrijf, geen varkens meer mogen worden gehouden of andere intensieve veehouderij mag plaatsvinden. Dit wil de gemeente waarborgen door een herziening van het bestemmingsplan van de locaties.