13.9 C
Deurne
donderdag 29 september 2022
Home- DeurneLockdown zorgt voor verwarring bij winkelend publiek in Deurne

Lockdown zorgt voor verwarring bij winkelend publiek in Deurne

Afgelopen maandag kondigde premier Mark Rutte de harde lockdown aan. Hieronder valt ook de sluiting van alle niet-essentiële winkels. Alleen de winkels die zich richten op de eerste levensbehoeften mogen de deuren open houden. Maar welke winkels zijn dat dan die ondanks de lockdown gewoon open mogen blijven? Waar kun je als consument in Deurne toch nog terecht in de komende weken?

Image may contain: night, tree, sky and outdoorDe gemeente heeft er samen met Centrummanagement Deurne in elk geval voor gezorgd dat het centrum ondanks de coronacrisis in kerstsfeer is gehuld door de bomen aan het Dr. Anna Terruweplein en op de hoek Stationsstraat-Markt te versieren met extra verlichting. De coronamaatregelen zijn voor de winkeliers en horecaondernemers een flinke domper. Centrummanagement Deurne roept iedereen die nog kerstinkopen moet doen of iets zoekt voor het kerstdiner, om lokaal te kopen. Ook als je  online koopt, kun je bewust kiezen om dat bij lokale ondernemers te doen.

Supermarkten en drogisterijen
Alle supermarkten in Deurne blijven de komende weken gewoon open. Je kunt dus gewoon je boodschappen blijven doen bij de Albert Heijn, Jumbo, Lidl of Aldi. Bij veel supers kan je de boodschappen ook laten bezorgen. Verder mogen ook bakkers, slagers, visspecialiteitzaken en drankenhandels open blijven en kan je op de (week)markt nog steeds terecht bij de meeste marktkramen voor levensmiddelen. Ook de meeste kramen die buiten opgesteld staan zoals de Oliebollenkraam Deurne aan de Molenstraat blijven volgens de normale tijden geopend.

De drogisterijen mogen de deuren openhouden. Winkels zoals de Kruidvat, Etos en Trekpleister zijn de komende vijf weken gewoon open. Ook kan je in de webshops van deze winkels terecht. Voor medicijnen op recept blijven de apotheken gewoon bereikbaar.

Dierenwinkels
De benodigdheden voor je huisdier zijn gewoon verkrijgbaar tijdens de lockdown. Dierenspeciaalzaken mogen open blijven volgens de nieuwe maatregelen. Ook Welkoop dat voor een groot deel dierenbenodigdheden verkoopt, houdt de deuren vooralsnog open.

Warenhuizen
Winkels als de HEMA, Action en Wibra wilden in eerste instantie openblijven met een aangepast assortiment. Vanaf woensdag is het beleid daarom aangescherpt. Een winkel mag alleen open zijn als deze voor ten minste 70% levensmiddelen verkoopt.

Bibliotheek
Net zoals alle niet essentiële winkels zijn ook de bibliotheken in Helmond, Asten, Deurne en Someren tot en met 19 januari gesloten. Maar voor de bibliotheken heeft de overheid wel een uitzondering gemaakt; het afhalen van boeken bij de bibliotheek is wel toegestaan. Alle bibliotheekleden kunnen boeken reserveren en verrassingspakketjes bestellen via de AfhaalBieb.

Via het formulier op de website van de bibliotheek geef je jouw voorkeur aan voor je favoriete genre(s).  Ook voor jeugdleden kunnen tasjes gemaakt worden. Het is mogelijk om voor meer gezinsleden een apart formulier in te vullen en de tasjes in één keer op te halen. De bestelling kan ook telefonisch doorgegeven worden. Daarnaast kunnen leden van de Bibliotheek zelf een keuze maken uit de catalogus. Tegelijkertijd kunnen maximaal 10 boeken gereserveerd worden. Die boeken kunnen daarna afgehaald worden op maandag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur. Zodra de bestelling klaarstaat, ontvangt de lener een bevestiging per mail. De bibliotheek is komende tijd alleen open voor het afhalen van gereserveerde boeken.

Het afhalen gaat op een voor bezoekers en medewerkers zo veilig mogelijke wijze, volgens de voorschriften van het RIVM. Daarnaast blijft de online Bibliotheek een alternatief voor wie graag digitaal wil lezen. Hier kunnen zowel e-books als luisterboeken geleend worden. Meer informatie vind je op www.bibliotheekhelmondpeel.nl/afhaalbieb

Bouwmarkten en tuincentra
Bouwmarkten en doe-het-zelf winkels in en rondom Deurne zoals de GAMMA en Praxis moeten tijdens deze nieuwe lockdown de deuren gesloten houden. BPG Holten Van de Wal is in de komende periode alleen geopend voor de professional. Particuliere klanten mogen ze niet toelaten in hun winkel. Wel kunnen niet-zakelijke klanten per e-mail via info@holtenvandewal.nl een bestelling doorgeven waarna de materialen op het afgesproken tijdstip klaarstaan voor afhalen.

Voor het afhalen van bestellingen mogen bouwmarkten en doe-het-zelf winkels dus wel open blijven. Reden van deze uitzondering is dat zij producten verkopen die nodig zijn voor reparatiewerkzaamheden in en rondom de woning. Natuurlijk is het ook mogelijk om je producten te laten bezorgen. Ook tuincentra zijn gesloten. Verkoop van planten en bloemen buiten is wel toegestaan bij tuincentra en bloemen- en plantenwinkels.

Ophalen van pakketjes
Het ophalen of versturen van pakketjes bij een pakketpunt blijft gewoon mogelijk. Dit geldt ook voor pakketpunten in niet-essentiële winkels zoals de boekhandel of tabakszaken. Andere functies van een winkel mogen niet open. Een boekhandel mag dus echt alleen open als servicepunt en mag geen boeken verkopen.

Bruna laat weten dat een groot aantal van hun winkels open is als servicepunt voor postpakketten. Ook enkele winkels met een ING servicepunt zijn open. Deze winkels zijn alleen geopend voor deze services, je kunt er tijdelijk geen boeken of andere producten kopen. Wel hebben veel van de Bruna-winkels inmiddels ook lokale initiatieven ontwikkeld, waardoor je bij de winkel kunt bestellen via telefoon, whatsapp of e-mail en de producten vervolgens thuis kunt laten bezorgen.

Veel Primera winkels zijn gesloten, ook voor het ontvangen en versturen van post. Een aantal winkels met een PostNL of DHL servicepunt blijven open voor het versturen en ontvangen van brieven en postpakketten. Ook zijn enkele winkels met een ING servicepunt open.

Reparaties en onderhoud
Een kapotte fiets of een defecte koelkast? Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen blijven gewoon bereikbaar de komende periode. Ook recylingbedrijven zoals Kuijpers Metaalrecycling zijn geopend tijdens de lockdown.

Andere uitzonderingen
De overheid heeft daarnaast nog een aantal andere winkels aangemerkt als essentieel die de komende weken open mogen blijven. Belangrijke voorbeelden zijn de tankstations, audiciens, opticiens, wasserijen en stomerijen. Hetzelfde geldt voor winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen zoals scootmobiel-winkels in Deurne. Verder mogen ook groothandels zoals de Hanos en Sligro de komende weken openblijven. Rijksoverheid.nl heeft ook een lijst gemaakt van winkels en voorzieningen die open mogen blijven tijdens de nieuwe lockdown.

In alle winkels die open blijven, gelden de coronaregels zoals het verplicht dragen van een mondkapje en 1,5 meter afstand houden. Om er helemaal zeker van te zijn dat een bepaalde winkel is geopend, wordt aangeraden om voor het bezoek de website of social media van de onderneming te controleren. Deze lijst is mede samengesteld door Scootzorg.nl.

Foto: Pexels en gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen