8.3 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- Deurne950 jaar kerk in Deurne

950 jaar kerk in Deurne

Het is dit jaar 950 jaar geleden dat er voor het eerst in Deurne een kerk was. Het jubileum wordt gevierd met een aantal feestelijke activiteiten in de St. Willibrorduskerk op de Markt.

Feestelijke gebedsviering en lezing
In een oorkonde van 6 mei 1069 is voor het eerst te lezen dat er in Deurne een kerk was. Restanten van die kerk liggen nog onder de kerkvloer. Op maandag 6 mei om 19.00 uur is er in de St. Willibrorduskerk een Vesperviering met medewerking van de Protestantse Cantorij. Om 20.00 uur zal historicus Ton Spamer in zijn lezing ‘De ziel van een dorp’ vertellen over de rijke geschiedenis van de kerk.

Maria Samenzang en eucharistieviering
Op dinsdag 7 mei is er om 15.00 uur een Magnifieke Maria Samenzang, waarin heel veel bekende Marialiederen voorbij zullen komen. Bert Augustus begeleidt de zang op het monumentale Smitsorgel. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook de expositie Mantels voor Maria geopend. Op zondag 12 mei om 10.30 uur vindt een feestelijke eucharistieviering plaats. Kerkkoor St. Willibrordus vormt de basis van een gelegenheidskoor dat samen met een klein orkest van de Koninklijke Harmonie Deurne de ‘Messe Brève’ van Gounod uitvoert.

Expositie over geschiedenis kerk
Vanaf 16 juni is er in de kerk een expositie te zien over de boeiende geschiedenis van het gebouw, waarvan de fundamenten meer dan 1000 jaar oud zijn. Architect Hans Flapper maakte fraaie reconstructie-tekeningen van de verschillende bouwfasen door de eeuwen. Ton Spamer leverde voldoende materialen om een bijzondere inkijk te geven in het leven in en rond de kerk, die gezien mag worden als een van de rijkste van Brabant.

Foto: Kevin Senders

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen