26.9 C
Deurne
donderdag 8 juni 2023
Home- Zeilberg9Zero Festival in Zeilberg trekt de stekker eruit: ‘We stoppen op ons...

9Zero Festival in Zeilberg trekt de stekker eruit: ‘We stoppen op ons hoogtepunt’

Afgelopen weekend kwamen duizenden mensen samen bij 9Zero aan de Breemortelweg in de Zeilberg om te genieten van optredens van tientallen dj’s en artiesten. Het was de twaalfde keer dat het festival plaatsvond en wat de meeste bezoekers zaterdag nog niet wisten; het was ook meteen de laatste keer.

“Het is mooi geweest maar dit was de laatste 9Zero ooit”, vertelt Ruud Kuijpers van de organisatie. De boodschap dat na deze editie de stekker er uit gaat, was ook subtiel verpakt in de eindshow zaterdagavond. “Misschien iets te subtiel want niet iedereen had het volgens mij door. Maar het eindstation voor 9Zero Festival is voor ons bereikt. Het is gewoon elke keer een hele boel werk en geregel voor alle mensen die meehelpen en daarnaast zie je ook steeds meer concurrerende festivals zowel regionaal als landelijk wat de uitdaging dan nog groter maakt”, legt Kuijpers van 9Zero uit.

Dubbel gevoel
Voor de organisatie voelt het heel dubbel om nu te stoppen: “Aan de ene kant doet het pijn om 9Zero te laten gaan want we hebben samen met iedereen uit de Zeilberg die elk jaar meehielp en alle bezoekers iets magisch gecreëerd waar verschillende generaties veel prachtige herinneringen aan overhouden. Aan de andere kant eist het ook zijn tol om zoiets groots te organiseren.”

Week vrij nemen
Maanden van voorbereiding gaan vooraf aan het festival, van het regelen van artiesten tot het aanvragen van vergunningen. Kuijpers vertelt: “Een aantal mensen neemt gewoon een week vrij van werk in de laatste week voorafgaand aan 9Zero om alles perfect en op tijd te regelen. We hadden een groepje met daarin onder meer Jos van den Eijnden en eerder ook tien jaar lang Simon Donkers, die zeg maar de kartrekkers waren en heel veel tijd hebben gestoken in de organisatie door de jaren heen.”

Rek is eruit
Stoppen met het festival is voor de organisatie nu de meest logische stap: “Op een gegeven moment kom je op een punt waarop je je afvraagt: hoe lang gaan we nog door en hoe houden we het spannend en interessant voor de bezoekers? We willen met 9Zero vernieuwend blijven en dat wordt steeds moeilijker, we zien dat de rek er gewoon een beetje uit is. Daarom hebben we besloten om te stoppen op ons hoogtepunt.”

Verbondenheid
Het festival brengt niet alleen mensen samen tijdens de optredens maar ook vooraf bij de organisatie en opbouw ervan, legt Ruud Kuijpers uit: “Het is echt een prachtig evenement zowel voor als achter de schermen. Als je ziet hoeveel mensen uit de Zeilbergse gemeenschap samen komen en samen aan de slag gaan zoals de bouwploeg die bestaat uit een kleine vijftig personen maar ook alle vrijwilligers van verenigingen uit de Zeilberg die helpen bij de entree en de parkeerplaatsen. Er heerst altijd een goede sfeer en is er veel gezelligheid. Het zorgt voor verbondenheid en de gezamenlijke trots dat we samen zo’n groot festival weten op te zetten. Dat is ook iets wat we zeker wel gaan missen.”

Iets nieuws
Of er nog ooit iets nieuws voor het festival in de plaats komt, daar kan Kuijpers nog niet veel over verklappen: “Voor 9Zero is in elk geval het laatste hoofdstuk definitief afgesloten maar we willen nog wel met iets nieuws terugkomen. Hoe en wat precies dat weten we nog niet. We gaan eerst alles van het festival van afgelopen weekend opruimen want daar zijn we ook nog wel een paar weken mee bezig. We willen in elk geval iedereen enorm bedanken die samen met ons deze 9Zero reis heeft gemaakt.”

Foto: 9Zero Festival

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen