3.4 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDuurzaamheidscafe voor het laatst

Duurzaamheidscafe voor het laatst

Na vijf jaar valt het doek voor het Duurzaamheidscafé. In die vijf jaar zijn er tien van deze bijeenkomsten geweest. De organisatie heeft de balans opgemaakt en heeft besloten om te stoppen omdat de opkomst elke keer toch wat tegen viel.

Er waren woensdag ongeveer 70 mensen aanwezig om naar de verschillende verhalen te luisteren.

Jean-Paul Close
Jean-Paul Close uit Eindhoven opende de avond en kreeg in vergelijking met de andere sprekers meer tijd voor zijn verhaal. Het werd een persoonlijk verhaal hoe hij vanuit het zakenleven door privéomstandigheden in het alleenstaand vaderschap terecht kwam. Daardoor kwam hij in een andere werkelijkheid terecht. Hij voelde zich geroepen om in Eindhoven op een structurele manier aan een schonere en gezondere stad te werken. Daarvoor startte hij diverse stichtingen zoals de stichting Stad van Morgen.

Roy Vogels
Roy liet zien wat de filosofie van Toyota is om tot schonere mobiliteit te komen. Toyota kwam in de jaren 90 als eerste met een hybride auto; de Prius. Later is dit bedrijf zich volledig op waterstof auto’s gaan richten met de introductie van de Mirai. Om deze technologie voor iedereen beschikbaar te stellen hebben ze hun waterstof patenten openbaar gemaakt. Toyota vindt het belangrijk dat ook andere partijen in eenzelfde richting bewegen. Door deze strategie beschikt Toyota ondertussen niet over een volledig elektrische auto terwijl alle andere grote merken daar wel op inzetten. Toyota blijft op haar lange-termijn-visie met de toepassing van waterstof vertrouwen. Volgend jaar zal dit bedrijf tijdens de Olympische Spelen in Japan als hoofdsponsor groots uitpakken.

Boudewijn Tooren 
In 2014 ontwikkelden zes pioniers in Boxtel het Herenboeren concept en startte in 2016 een eerste Herenboerderij. Op steeds meer plekken in Nederland vestigen deze boerderijen zich. Doel is om de productie van ons voedsel veel dichter bij de consument te brengen. Er worden tientallen soorten groente en fruit geteeld, varkens en kippen gehouden en er lopen ook runderen op de boerderij rond. Gezinnen kunnen lid worden van een Herenboerderij en betalen ongeveer elf euro per mond per week. Een vaste boer runt de boerderij en leden mogen meehelpen maar zijn dat niet verplicht. Het succes is niet onopgemerkt gebleven, onlangs kreeg men zelfs bezoek van de Koning.

Judith Koppens
Samen met Andy Engel heeft Judith een serie kinderboeken uitgebracht voor kinderen in de leeftijd van vier tot acht jaar. De boeken worden klimaatjes genoemd en behandelen elk een ander onderwerp op het gebied van klimaatverandering. Zo willen ze kinderen al op jonge leeftijd op een speelse manier kennis laten maken met duurzaamheid en klimaatverandering. Judith en Andy streven naar een serie van tien kinderboeken waarvan er nu acht zijn uitgegeven.

Rob Stam
Rob wil met zijn vrouw en andere gelijkgestemden een klein ecodorp in Deurne starten waarbij ieder gezin in een apart houten huisje woont en waar gezamenlijk gebruik gemaakt wordt van voorzieningen zoals de wasmachine. Hij raakte door gelijksoortige initiatieven in het buitenland geïnspireerd. Ook in Boekel is men onlangs met de bouw van een ecodorp gestart. De gemeente Deurne heeft voorlopig een plek aangewezen waar dit dorpje zou kunnen verrijzen. Rob kon daar nog niet specifiek over zijn.

Marjan Verhees
Marjan vertelde over haar Eibernest, een stuk grond achter hun boerderij tussen Liessel en Helenaveen. Het Eibernest is een stichting en beheert een stuk land van twee hectare dat ruimte biedt aan kleinschalige evenementen en kort verblijf. Er is een begin gemaakt met een voedselbos gebaseerd op de permacultuur en er worden cursussen en workshops gegeven. De Peelconnectie biedt op het Eibernest dagbesteding aan in een biologische groentetuin.

Pieter Lomans 
Hekkensluiter was Pieter Lomans. Zijn presentatie ging over de mogelijkheden om organen van varkens te transplanteren naar de mens. Hij pleitte op ludieke wijze er voor dat iedere Brabander zijn eigen varken van de zorgverzekering krijgt voor later. Op die manier zouden varkens weer kleinschalig kunnen worden gehouden, het aantal varkens in Brabant zou kunnen worden gehalveerd en ze kunnen ook nog worden ingezet als orgaandonor als bij de mens onderhoud nodig is door slijtage. Het varken heeft inwendig volgens Pieter veel gelijkenissen met de mens waardoor orgaandonatie mogelijk zou zijn. Er is echter sprake van terughoudendheid vanwege het gevaar dat ook virussen van beesten op mensen over kunnen gaan.

Na de presentaties kregen alle bezoekers de kans om persoonlijk met de diverse gastsprekers in gesprek te gaan. Dat leverde veel levendige gesprekken op. Al met al was het een geslaagde avond en is het jammer dat er voorlopig geen vervolg meer komt.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen