De gemeente Deurne gaat de eikenprocessierups in 2020 op dezelfde manier bestrijden als in voorgaande jaren.
Procedure
De gemeente gaat een ronde preventief spuiten en daarna nesten wegzuigen op basis van meldingen. Vergelijking met de Peelgemeenten leert dat de methode van bestrijden in Deurne
betere resultaten oplevert tegen minder kosten dan in de andere Peelgemeenten.
Verbetering
De verbeterslag die in 2020 is doorgevoerd, is het toevoegen van enkele lanen en bosranden die voorheen niet meegenomen werden. Als pilot heeft de gemeente initiatieven vanuit bewoners voor vogelnestkastjes gefaciliteerd. Daarbij is de aanschaf van benodigde materialen bekostigd. De resultaten van deze pilot neemt de gemeente mee in de nog te ontwikkelen bouwstenen in het kader van de Kwaliteitsimpuls landschap. Dit onderwerp wordt verder uitgewerkt.
Effectieve bestrijding
De gemeente zet in op effectieve bestrijding van de eikenprocessierups, maar kan natuurlijk niet beloven dat de inwoners er geen hinder (meer) van kunnen ondervinden. Er zijn namelijk meer factoren aan de orde, zoals bijvoorbeeld andere terreineigenaren die eiken in hun bezit hebben, zoals de provincie of Staatsbosbeheer. Iedere eigenaar heeft een eigen bestrijdingsbeleid.
Ook kunnen weersomstandigheden veel invloed hebben. Een warm voorjaar geeft een beperkte periode waarin de eiken te bespuiten zijn. Zodra ze vol in blad zitten is het onmogelijk om de hogere delen te raken. Bovendien kan een storm zoals, in juni vorig jaar, ervoor zorgen dat nesten over grote afstanden verspreiden en daarmee voor veel extra overlast zorgen.
Kortom, de omvang van de overlast is van vele factoren afhankelijk en die heeft de gemeente niet allemaal onder controle.