Er is een grote maatschappelijke verandering als gevolg van de corona-pandemie. Dit heeft gevolgen in de hele zorgsector en du..." />
1.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneElkerliek roept hulp patiënt in voor corona-proof ziekenhuis

Elkerliek roept hulp patiënt in voor corona-proof ziekenhuis

Er is een grote maatschappelijke verandering als gevolg van de corona-pandemie. Dit heeft gevolgen in de hele zorgsector en dus ook in het Elkerliek.

Daarom zijn er verschillende maatregelen genomen. Zo zijn wachtruimtes en spreekkamers aangepast om voldoende afstand te kunnen houden. Er gaan een aantal zaken anders dan voorheen, om het ziekenhuis corona-proof te maken. De medewerking van patiënten is hierbij onmisbaar. De maatregelen waar patiënten zich aan moeten houden, worden vooraf persoonlijk toegestuurd. De belangrijkste maatregelen in het Elkerliek zijn:

Onnodige drukte voorkomen

Patiënten worden opgeroepen om, indien mogelijk, alleen te komen. Een begeleider mag wel mee naar de ingang van het ziekenhuis. Tijdens de afspraak moet hij of zij bij voorkeur in de auto of buiten wachten. Dit geldt niet voor kinderen en in uitzonderlijke situaties waarbij een begeleider essentieel is. Daarnaast is het belangrijk dat patiënten niet eerder dan 10 minuten voor hun afspraak naar de ingang komen. Het voorkomt namelijk onnodige drukte als mensen zo kort mogelijk voor hun afspraak arriveren bij de polikliniek of afdeling arriveren.

Bloedafname, afgifte materiaal en ECG kan alleen op afspraak

Patiënten kunnen alleen nog op afspraak bloed komen prikken, materiaal (zoals urine) inleveren en een hartfilmpje (ECG) laten maken. Dit voorkomt grote drukte en dat is belangrijk om voldoende afstand te kunnen houden. Een afspraak kan online ingepland worden via www.elkerliek.nl/bloedafname; daar is ook te zien welke bloedafnamelocaties geopend zijn.

Screening op mogelijke corona-besmetting

Patiënten die op de dag van hun afspraak luchtwegklachten of koorts hebben, moeten telefonisch

met het ziekenhuis overleggen of hun afspraak door kan gaan. Dit geldt ook als, binnen 14 dagen voor hun afspraak, een huisgenoot besmet is geweest met het coronavirus. Voor het binnengaan van het ziekenhuis wordt ook op klachten en mogelijk besmetting gescreend. Patiënten die hoesten of niezen krijgen uit voorzorg een mondkapje ter bescherming van medewerkers en ander patiënten. Om te zorgen dat de doorstroming tijdens het screeningsproces soepel verloopt, werkt het ziekenhuis met kleurenkaartjes bij de slagbomen. Het Elkerliek streeft ernaar om binnenkort patiënten al voor hun vertrek naar het ziekenhuis te kunnen screenen, waardoor de doorstroming nog beter wordt.

Bel het Elkerliek niet zelf

Artsen maken op basis van medische noodzaak een afweging met welke patiënten op korte termijn een afspraak nodig is. Een medewerker van het ziekenhuis belt dan om een afspraak te maken óf om te bevestigen dat de bestaande afspraak doorgaat. Ook belt het ziekenhuis als afspraken worden uitgesteld of omgezet naar een telefonisch consult. De planning wordt maximaal twee weken vooruit gemaakt. Een patiënt die nog niet is uitgenodigd, moet dus nog minimaal twee weken wachten voordat hij of zij terecht kan.

Help mee bereikbaarheid te vergroten

Iedereen wordt vanzelf gebeld, al kan wat tijd overheen gaan. Het heeft dus geen zin om hiervoor zelf te bellen naar het ziekenhuis. Op dit moment krijgt het Elkerliek veel telefonische vragen van patiënten die zelf nog niet gebeld zijn. Dat zorgt voor onnodig lange wachttijden en het beperkt de bereikbaarheid voor medische vragen. Patiënten worden opgeroepen om zo veel mogelijk af te wachten tot het ziekenhuis contact met hen opneemt.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen