1.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGemeentebegroting: bezuinigen op zorgkosten, maar investeren in natuur en cultuur

Gemeentebegroting: bezuinigen op zorgkosten, maar investeren in natuur en cultuur

Net als vrijwel alle gemeenten in Nederland, verkeert Deurne in een lastige situatie. Steeds meer zaken die eerder bij het Rijk lagen, worden ondergebracht bij de gemeente. En dat terwijl de geldkraan steeds verder wordt dichtgedraaid. Tel hierbij op de coronacrisis en je hebt onder de streep kosten die de pan uit rijzen. Het is Deurne gelukt om met passen en meten de begroting voor 2021 sluitend te krijgen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de plannen donderdag openbaar gemaakt. Er moet bezuinigd worden, maar er kan ook worden geïnvesteerd.

Wethouder Marnix Schlösser lichtte de genomen keuzes zaterdagochtend toe in de uitzending van Deurne Draait Door op DMG radio.

Bezuinigen op zorgkosten ‘op z’n Deurnes’
Als het aan het college ligt, zal er in 2021 bezuinigd worden op het sociaal domein. Dit houdt in dat er minder geld beschikbaar is voor zorg en ondersteuning. Een beslissing die voelbaar zal zijn voor inwoners van Deurne, want huishoudelijke hulp, hulpmiddelen en behandeltrajecten zullen tegen het licht gehouden (en mogelijk herzien) worden. Ondanks deze voorgenomen bezuiniging van één miljoen zal er volgens het college toch goede zorg geboden blijven, de aanpak zal naar eigen zeggen ‘op z’n Deurnes’ zijn. Ook het eigen vlees blijft niet ongeschonden; er zal namelijk minder geld gaan naar gemeentepersoneel.

Milieustraat duurder
Wie afval aanbiedt bij de milieustraat moet in 2021 meer aftikken op het pinapparaat, als het aan burgemeester en wethouders ligt. Bepaalde soorten afval worden dan namelijk niet meer berekend per kilo, maar per kuub.

Goed nieuws voor De Wieger
Naast -of door- al deze bezuinigingen is er ook ruimte om te investeren. Burgemeester en wethouders willen net als voorgaande jaren inzetten op zaken als prettig wonen, goede voorzieningen, transitie van het buitengebied, gezonde lokale economie, goede bereikbaarheid en een duurzaam Deurne. In de praktijk houdt dit in dat er in 2021 wordt geïnvesteerd in het ‘upgraden’ van fiets- en wandelroutes en dat museum De Wieger kan rekenen op een structurele subsidie. Ook zal de onroerendezaakbelasting (ozb) niet stijgen. Wethouder Schlösser benadrukt dat de bezuinigingsmaatregelen met pijn in het hart opgesteld zijn, maar dat deze nodig zijn om balans te houden en financieel gezond te zijn.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen